SVB lanceert campagne over halfwezenuitkering

10/11/2008 10:12

Sociale Verzekeringsbank

De Sociale Verzekeringsbank spoort nabestaanden aan om een halfwezenuitkering aan te vragen. Deze week lanceert de SVB een radiocampagne en een bannercampagne die de aandacht op deze uitkering vestigt. Uit recent onderzoek van de SVB blijkt dat een groep nabestaanden geen gebruik maakt van de halfwezenuitkering, terwijl ze daar wel recht op heeft. Het gaat om weduwen en weduwnaars die door hun inkomen geen recht hebben op een Anw-uitkering, maar die wel een minderjarig kind verzorgen.

De halfwezenuitkering is een uitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw) voor kinderen onder de 18 jaar van wie de vader of moeder is overleden. De ouder die nog leeft - of een verzorger die het kind in huis neemt - ontvangt een halfwezenuitkering. De uitkering is niet gerelateerd aan het inkomen van de ouder of een bijbaantje van het kind. Er wordt één halfwezenuitkering per gezin toegekend, ongeacht het aantal kinderen.

Bekendheid met de Anw vergroten

Uit onderzoek van de SVB blijkt dat veel niet-gebruikers simpelweg niet weten dat de Anw-uitkering bestaat. En dat mensen geen gebruik maken van deze uitkering terwijl ze er wel recht op hebben. Zo bleek dat 12% van de ondervraagde nabestaanden met kinderen en een hoog inkomen de halfwezenuitkering niet aanvragen omdat ze denken dat ze hiervoor niet in aanmerking komen. "We zien dat mensen het na een overlijden van een partner vaak financieel moeilijk hebben", zegt bestuursvoorzitter Erry Stoové van de Sociale Verzekeringsbank, "Dan is het zonde als mensen de uitkeringen waar ze recht op hebben, niet aanvragen."

Radiospots

De onbekendheid is het grootst onder nabestaande mannen met kinderen en nabestaanden die na 1950 zijn geboren. Vandaar onder meer de radiospots en banners op internet, met als centrale boodschap: 'Als je er alleen voor komt te staan en je hebt ook nog jonge kinderen dan heb je recht op een halfwezenuitkering.'

Alsnog aanvragen

Mensen die in aanmerking komen voor de halfwezenuitkering, kunnen die altijd na het overlijden van de partner aanvragen. Ook als het al langer geleden is want de uitkering kan met terugwerkende kracht van 1 jaar worden uitgekeerd. Een van de maatregelen die de SVB als uitvoerder van de Anw tegen het niet-gebruik overweegt, is ook het vereenvoudigen van de aanvraagprocedure.

Conferentie

De campagne begint in de maand voor de SVB-Conferentie 'Voorzorg voor nabestaanden'. Tijdens die conferentie op 1 december presenteert de SVB nieuw onderzoek onder ontvangers en gerechtigden van de Anw en nabestaandenpensioenen.

Sociale Verzekeringsbank

De SVB is de publieke uitvoeringsorganisatie op het gebied van sociale zekerheid in Nederland. Een op de vier Nederlanders is klant van de SVB. Iedereen krijgt in zijn leven een keer te maken met de SVB. Bijvoorbeeld voor het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw, de kinderbijslag of bij vertrek naar het buitenland. Jaarlijks keert de SVB circa 29 miljard uit aan ruim 4,8 miljoen klanten.