Oranje Fonds investeert in 166 buurthuizen

10/11/2008 10:25

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds, het grootste nationale fonds op sociaal gebied, steekt 4 miljoen euro in 166 locaties waar mensen elkaar ontmoeten. Het fonds vroeg bestuurders van dorps-, gemeenschaps- en buurthuizen uit het hele land om met gebruikers tot een gemeenschappelijk idee te komen. Zo stimuleert het Oranje Fonds ontmoetingen en nieuwe mogelijkheden voor buurtbewoners. In het totaal ontving het fonds ruim 250 ideeën.

Het Oranje Fonds startte met de campagne 'Toplocaties' om ontmoetingen te stimuleren. Het fonds ontving ruim 250 ideeën uit het hele land. Hiervan krijgen er 166 een financiële bijdrage van in totaal 4 miljoen euro. De komende maanden worden overal vloeren vernieuwd, keukens en invalidentoiletten geplaatst of vervangen en podia met verlichting aangebracht. Hierdoor worden de locaties voor meer mensen en voor meer activiteiten tegelijk geschikt. Alleen ideeën die de ruime meerderheid van gebruikers van belang vindt, kwamen in aanmerking voor het predicaat 'Topidee' maakten kans op de bijdrage.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: "Uit recent onderzoek blijkt dat alle Nederlanders het belangrijk vinden om in een prettige leefomgeving te wonen. Wij willen stimuleren dat mensen elkaar ontmoeten. Buurthuizen dragen daartoe bij. We dagen hen graag uit om hun locatie optimaal te benutten zodat verschillende groepen mensen elkaar kunnen ontmoeten".

Gemeenschapsaccommodaties drijven op een trouw netwerk van vrijwilligers. Zij hebben bestuurlijke taken en organiseren diverse activiteiten. Het Oranje Fonds stimuleert en versterkt deze rol door te investeren in nieuwe ideeën voor de accommodaties. Hierdoor bevordert de samenhang in de buurt, één van de drie pijlers onder het bestedingsbeleid van het Oranje Fonds.

Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 22 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.