Nederlandse Zorgautoriteit


NZa legt internetaanbieder van geneesmiddelen boete op

Publicatiedatum: 10-11-2008

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een internetaanbieder van geneesmiddelen een boete van ruim ⬠58.000 opgelegd. De aanbieder bracht bij een bestelling van geneesmiddelen hogere tarieven in rekening dan wettelijk toegestaan en overtrad daarmee de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). De aanbieder heeft deze activiteiten inmiddels gestaakt.

De NZa stelde een onderzoek in na een signaal van de Consumentenbond dat internetapothekers mogelijk onjuiste tarieven in rekening brachten. Eén internetleverancier heeft een boete opgelegd gekregen, omdat hij consumenten ernstig financieel heeft benadeeld en ook niet is gestopt nadat de NZa hem daar op wees. De NZa wil met het onderzoek voorkomen dat consumenten teveel betalen voor hun geneesmiddelen.

Uit onderzoek van de NZa blijkt dat de leverancier in totaal zoân ⬠23.000,- meer in rekening heeft gebracht dan wettelijk toegestaan. Per bestelling betaalden consumenten variërend van ⬠3,50 tot zoân ⬠20,- aan extra kosten.
Deze extra kosten werden in rekening gebracht als verzend- en/of handlingskosten en als vergoeding voor e-mailconsulten. Het in rekening brengen van verzend- en handlingskosten is in strijd met de Wmg, omdat de receptregelvergoeding al de afleveringskosten van geneesmiddelen omvat en er geen extra kosten in rekening mogen worden gebracht. Met het in rekening brengen van een emailconsult overtrad de aanbieder ook de Wmg. Dit tarief mag alleen in rekening worden gebracht als er een behandelrelatie is met de patiënt.

Voor internetleveranciers gelden dezelfde regels als voor de reguliere apotheek. De beleidsregels van de NZa schrijven voor dat zorgaanbieders maximaal ⬠6,10 per voorschrift als âreceptregelvergoedingâ mogen rekenen. Deze vergoeding omvat ook administratie- en verzendkosten.

Voor een emailconsult voor huisartsenzorg geldt een maximumtarief van ⬠4,50 en mag alleen in rekening worden gebracht als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Deze voorwaarden zijn:

- het consult moet duidelijk ter vervanging dienen van een spreekuurconsult;

- het moet gaan om een ingeschreven patiënt;
- er moet sprake zijn van een bestaande behandelrelatie;
- het mag geen eerste consult voor die aandoening betreffen;
- er dient een overeenkomst te zijn met de zorgverzekeraar van de patiënt over het in rekening brengen van een e-mail consult.

Als aan bovenstaande voorwaarden niet is voldaan, mag geen consulttarief in rekening worden gebracht. Deze voorwaarden zijn er om de patiënt te beschermen en te waarborgen dat degene die geneesmiddelen voorschrijft ook bekend is met de persoonlijke situatie van de patiënt.

Voor eerstelijkspsychologische zorg gelden deze voorwaarden ook, maar geldt een vrij tarief. Andere zorgaanbieders mogen geen emailconsult in rekening brengen.