Benk Korthals nieuwe voorzitter Stichting Code Geneesmiddelenreclame

10/11/2008 11:05

CGR

PERSBERICHT STICHTING CODE GENEESMIDDELENRECLAME

10 november 2008

BENK KORTHALS NIEUWE VOORZITTER CGR

Gouda - Benk Korthals (1944) is gestart als voorzitter van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). In deze functie volgt hij Mr. Bram Asscher op die gedurende 10 jaar succesvol leiding heeft gegeven aan de CGR. Benk Korthals is oud-minister van Justitie en van Defensie. Hij was gevestigd als advocaat en procureur te Rotterdam en was 16 jaar Tweede Kamerlid. Momenteel is hij actief in diverse bestuurlijke functies.

Benk Korthals: "Ik ben zeer gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan de zelfregulering rondom geneesmiddelenreclame. Politiek, publiek en media stellen namelijk hoge eisen aan het functioneren van overheid, bedrijfsleven en publieke organisaties. Tegelijkertijd wil iedereen echter minder regels en minder bureaucratie. Zelfregulering is een belangrijke oplossing voor dit vraagstuk. Uiteraard stelt het wel eisen aan overheid en de direct betrokken partijen: de overheid moet randvoorwaarden scheppen en de betrokkenen moeten hun eigen verantwoordelijkheid zeer serieus nemen. Mijn voorganger heeft de CGR juridisch naar een hoog niveau gebracht. Het is mijn ambitie om alle partijen die betrokken zijn bij de geneesmiddelvoorziening actiever bij het werk van de CGR te betrekken. Dat moet leiden tot een scherper beeld van hoe betrokkenen de regels rondom geneesmiddelenreclame en de naleving daarvan ervaren en hoe de CGR proactief op ontwikkelingen kan inspelen. Daarnaast wil ik meer structurele aandacht voor de regels rondom geneesmiddelreclame onder farmaceuten, artsen en apothekers. Te beginnen met vaste modules in de opleidingen en nascholingsprogramma's."

Over de CGR

De CGR is opgericht door acht bij de geneesmiddelenvoorziening betrokken partijen en is belast met de opzet en uitvoering van zelfregulering op het gebied van geneesmiddelenreclame. Hierbij staat de Gedragscode Geneesmiddelenreclame centraal. De CGR behandelt klachten over reclame voor geneesmiddelen en beoordeelt adviesaanvragen over voorgenomen handelingen. Daarnaast draagt de CGR zorg voor informatievoorziening over geneesmiddelenreclame en vertaalt zij nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen naar nieuwe regels en richtlijnen. De CGR werkt actief samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), welke toezicht houdt op de naleving van de regels en strijdige gedragingen opspoort en sanctioneert.