Gemeente Boskoop



Gemeente gaat kamerverhuurpanden intensiever controleren

Vanwege de toenemende druk op de openbare orde en veiligheid gaat de gemeente Boskoop zich op de huiseigenaren richten die kamers verhuren aan Oost-Europese, veelal tijdelijke, werknemers. Het blijkt dat er in de panden waar de Oost-Europese werknemers wonen regelmatig sprake is van onveilige en onrechtmatige woonsituaties (zoals overbewoning en uitbuiting van huurders). De komst van de Oost-Europese werknemers is geen probleem, maar wel de manier waarop zij hier nu wonen en leven.

De gemeente gaat daarom meer toezicht houden en een actievere handhavingsaanpak instellen om zo aan de ene kant de overlast van kamerverhuurpanden te verkleinen en de leefbaarheid in Boskoop te vergroten en aan de andere kant de veiligheid en kwaliteit van de verhuurpanden te verbeteren. Dit gebeurt onder andere door controles uit te voeren in de kamerverhuurpanden. Deze handhavingaanpak richt zich in eerste instantie op de bestaande panden waar Oost-Europese werknemers wonen. Dit zijn de panden die in 2005 al eerder gecontroleerd zijn. Momenteel staat de gemeente kamerverhuur in deze panden toe, maar dan moeten de woningen wel aan bepaalde eisen zoals brandveiligheid voldoen. Daar zullen de woningen dan ook op gecontroleerd worden. Als er veel meldingen bij de politie en/of de gemeente binnen komen over overlast en onveiligheid van een bepaald pand, zal deze als eerste én vaker gecontroleerd worden dan panden waar geen overlast is.

In het college van 6 november is vastgesteld dat de gemeente geen nieuwe kamerverhuurpanden zal toestaan. De druk op openbare orde en veiligheid wordt te groot als er nog meer kamerverhuurpanden bij komen. Zodra er signalen komen (van bijvoorbeeld de politie of burgers) over mogelijk onrechtmatig wonen of onveilige woonsituaties, zal het betreffende pand direct gecontroleerd worden door toezichthouders.