NEN


Brandveilig gebruik bouwwerken

vrijdag 7 november 2008, 15:24

Het overheidsbesluit Brandveilig gebruik bouwwerken, kortweg het Gebruiksbesluit, is op 1 november definitief van kracht geworden. Hiermee worden ook de installatietechnische
brandveiligheidsvoorschriften landelijk uniform. Tot nu toe konden ze via de gemeentelijke bouwverordening nog per plaats verschillen.

Wat bij het Gebruiksbesluit vooral opvalt, is dat voor de meeste gebouwen een gebruiksvergunning niet langer verplicht is. Deze vergunningplicht is voor cafés, restaurants, kantoren, scholen, winkels en publieksgebouwen komen te vervallen. Voor deze gebouwen bestaat wel een meldingsplicht bij een verwacht aantal aanwezigen van 50 of meer. Deze meldingsplicht geldt ook voor kamerverhuur.

Meldingsplicht
De meldingsplicht houdt in dat er geen preventieve brandveiligheidstoets meer komt voor het gebruik van deze typen gebouwen. Wel blijft het mogelijk dat de gemeente de brandweer opdracht geeft om de in gebruik zijnde gebouwen op brandveiligheid te controleren.
Doel van het Gebruiksbesluit is het beter structureren van voorschriften, het stellen van brandveiligheidseisen bij kamerverhuur en het verlichten van administratieve lasten. Verschillen van gemeente tot gemeente kunnen voortaan alleen nog voorkomen waar het Gebruiksbesluit dat toelaat.
De Modelbouwverordening van de VNG, die tot dusver als basis diende voor de gemeentelijke bouwverordeningen, komt hiermee te vervallen.

Vervolg
Na het ingaan van het Gebruiksbesluit werkt het ministerie van VROM aan een 'tweede fase'. Deze houdt een sterkere aansluiting in met andere wetgeving. Naast het Bouwbesluit zijn in dit kader de arbo- en milieuwetgeving van belang. Het doel is enerzijds lastenverlichting en anderzijds minder tegenstrijdigheid in de regelgeving.