Persberichten Heuvelrug, 11.00 uur

Utrecht, 10-11-2008

Man overleden

VEENENDAAL- Op zondag overleed een automobilist bij een aanrijding.

Omstreeks 17.45 uur zag een getuige een auto tegen een hek staan aan de Vendelier. Die getuige hoorde dat de motor van de auto hoog in toerental liep en dat er iemand in zat. Deze getuige en andere omstanders liepen naar de rokende auto toe en haalden de man, die niet bij kennis was, uit de auto. De auto vloog kort hierop in brand. De man, 36-jaar uit Ede, werd in een veilige omgeving gelegd en de man gereanimeerd en vervoerd naar het ziekenhuis. Vermoedelijk is de man achter het stuur onwel geworden en reed vervolgens tegen een hek aan. Vermoedelijk heeft de man zijn voet op het gaspadaal laten staan wat uiteindelijk de brand veroorzaakte.

Vernieling aan gebouw

VEENENDAAL- Op zondagmiddag werden vier verdachten aangehouden voor vernieling. Omstreeks 15.00 uur kreeg de politie de melding dat een viertal personen zich verdachte ophielden op het dak van een gebouw aan de Energiestraat. Agenten zetten de omgeving van het pand af en na enig zoeken konden vier verdachten worden aangehouden in de leeftijd van 13 tot 15 jaar uit Veenendaal. De politie gaat onderzoeken of er vernielingen zijn gepleegd.

Fietsendieven slaan slag met sleutel lopers

VEENENDAAL De afgelopen week hebben er bij de politie 32 mensen aangifte gedaan van fiefsendiefstal.

Opvallend is dat de dieven gericht zoeken naar relatief nieuwe fietsen. De politie heeft sterke aanwijzingen dat er fietssleutellopers in omloop zijn waarmee dieven eenvoudig bepaalde sloten kunnen openen. De meeste fietsendiefstallen vonden plaats in het centrum van Veenendaal.

Wat doet de politie?

De politie surveilleert op plekken waar relatief veel fietsen worden gestolen. Bovendien worden in deze donkere maanden fietsers aangesproken en de framenummers van hun fiets gecontroleerd. Past de fiets wel bij de bestuurder? Doel is erachter te komen of de fietser wel op zijn of haar eigen fiets rijdt. De politie benadrukt dat iemand die getuige is van diefstal van een fiets daarvoor 112 mag bellen, als er een pakkans van de dief is.

Belangrijkste tips tegen diefstal

Om de kans op diefstal te verkleinen geeft de politie het volgende advies:

· De investering in twee verschillende goede sloten is altijd de moeite waard, ook voor een tweedehandsfiets (bijvoorbeeld ringslot, beugelslot en kettingslot). Dieven zijn vaak gespecialiseerd in één soort slot;

· Zet uw fiets, voor zover mogelijk, in een bewaakte fietsenstalling;

· Zet uw fiets ergens aan vast en haal het slot door zowel het frame als het voorwiel;

· Niet iedereen kan zijn eigen fiets goed omschrijven. Mocht uw fiets worden gestolen, dan heeft de politie uitgebreide informatie nodig bij uw aangifte. Bewaar daarom goed de kenmerken van uw fiets zoals het framenummer, type en kleur. Registreer uw fiets met behulp van een fietsregistratiekaart. Deze is verkrijgbaar bij de fietsvakhandel, verzekering en de politie;

· Laat uw fiets door de fietsenmaker graveren met de eigen postcode en het huisnummer;

Goede aangifte

Als uw fiets onverhoopt toch wordt gestolen, doe daar dan meteen aangifte van bij de politie. Hierdoor blijft de politie op de hoogte van het aantal gepleegde diefstallen en kan er gericht worden gecontroleerd Neem een ingevulde fietsregistratiekaart en de aankoopnota mee. Alleen als de politie een goede beschrijving heeft van de fiets en een framenummer, bestaat er kans dat als de fiets teruggevonden wordt, deze aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven kan worden. Beschikt de politie slechts over een summiere omschrijving van de fiets, dan is de kans op teruggave zeer gering.