'Conflict Schiphol met Chipshol moet snel worden opgelost'

10/11/2008 11:40

Pertinent Produkties

Schiphol-Rijk, 10 november 2008 - Het conflict tussen Schiphol en gebiedsontwikkelaar Chipshol is schadelijk voor de ontwikkeling van de luchthaven en moet snel worden opgelost. Dat zeggen voormalig Kamerlid Adri Duivesteijn, voorzitter Oswald Schwirtz van de Kamer van Koophandel Amsterdam en voormalig wethouder Lex Auer van de gemeente Haarlemmermeer in het boek Final Call. In deze uitgave stelt Chipshol-oprichter Jan Poot dat samenwerking met Schiphol nog steeds mogelijk is en kan leiden tot een airport city van internationale allure. Poot draagt het in eigen beheer uitgegeven boek op aan de nieuwe Schiphol-topman, Jos Nijhuis.

In Final Call (oplage 5000 stuks) belicht Jan Poot de visie op basis waarvan hij drie megaprojecten realiseerde: Parkstad Leusden, skistation Valmorel in de Franse Alpen en businesspark Chipshol Park. Vaste elementen in zijn aanpak zijn groen en water, goede verkeersoplossingen en samenwerking met bewoners en andere partijen. Poot (84) zegt dat de directie van Schiphol nooit met hem samen heeft willen werken en koos voor stelselmatige tegenwerking om zo Chipshol als dé vastgoedconcurrent uit te schakelen. Hij doet in Final Call een laatste oproep aan Schiphol om de strijdbijl te begraven en tot zaken te komen.

In Final Call komen diverse bij de zaak betrokken buitenstaanders aan het woord.

Lex Auer, voormalig wethouder in Haarlemmermeer, werd bij zijn aantreden vanuit het ambtelijk apparaat en door zijn voorganger gewaarschuwd voor Jan Poot. "Er was veel argwaan. Ik heb mij er niets van aangetrokken en wilde zélf mijn mening over Poot vormen. (..) Ik ben hem mede om zijn plannen en visie gaan waarderen. (..) "

Kamervoorzitter Oswald Schwirtz meent dat Poot als een van de eersten de potentie van Schiphol zag en die op een duurzame manier wilde verzilveren. "Het zou niet meer dan fair zijn om hem daar nu de credits voor te geven. Dus een erkenning dat zijn gedachtegoed van groot belang is. Je zou hem op basis van zijn visie in zekere zin een profeet kunnen noemen."

Voormalig PvdA-kamerlid Adri Duivesteijn (wethouder in Almere) verdiepte zich in het conflict van Schiphol met Chipshol, dat zich mede toespitst op het Groenenberg-terrein. "Jarenlang verbeten procederen over een klein stuk grond in een regio waar zó ontzettend veel te doen valt, is te gek voor woorden. (..) Mijn onderzoek heeft de cultuur die rond Schiphol heerst blootgelegd. Die cultuur duldt geen andersdenkenden. Het is het gedrag van een monopolist. Het had nooit zo ver mogen komen."

Andere geïnterviewden zijn de internationaal vermaarde Engelse architect Michael Aukett, directeur Paul te Beest van Heijmans Infrastructuur, journalist Auke Kok en Robert Rubinstein, deskundige op het gebied van maatschappelijk verantwoord investeren.

Er is een foto beschikbaar van de cover van Final Call,

op de website van perssupport: www.perssupport.nl





http://www.decoalitie.nl