Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


* Idee VROM: platform voor eigen initiatieven

Dag 2, De conferentie start

7 november 2008

Er zijn van die gebouwen in de wereld die, of je dit nu wilt of niet, een onuitwisbare indruk maken. Vanwege de geschiedenis, vanwege de gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden, vanwege het belang van beslissingen die er worden genomen. Het Witte Huis. Het Élysée. Het Kremlin. En natuurlijk de Grote Hal van het Volk aan het Tiananmenplein.

Daar begint vandaag de Beijing High Level Conference on Climate Change. Alles is groot: de trappen, de zalen, de hal, de entree. We zitten in een enorme zaal, maar dat is dan nog een van de kleinere. Er zijn er tientallen van in het gebouw. De bekendste, de immense zaal waar het Chinese Volkscongres bijeenkomt, is voor ons afgesloten.

'Premier Wen Jiabao is duidelijk een vertegenwoordiger van de nieuwe generatie Chinese leiders: vriendelijk, duidelijk en outspoken.'

De bijeenkomst, die stipt op tijd begint, wordt geopend door de Chinese premier Wen Jiabao. Duidelijk een vertegenwoordiger van de nieuwe generatie Chinese leiders: vriendelijk, duidelijk en outspoken. Hij geeft een buitengewoon heldere en inspirerende toespraak. Belangrijkste wat hij zei was dat China in enkele decennia op het gebied van economische ontwikkeling, milieu en energie hetzelfde moet doen waar het geïndustrialiseerde westen een paar eeuwen over heeft gedaan.

Daarna een lange reeks van sprekers die allemaal 5 minuten (voor ministers) of 3 minuten (vice ministers) krijgen. En de Chinese gastheren zijn hier heel stipt: een halve minuut voor het einde van de spreektijd gaat er een rood licht branden. De microfoon wordt nog net niet afgesloten, maar het scheelt niet veel. Eén van de sprekers is onze 'eigen' Yvo de Boer, nu Executive Secretary van Unfccc. Indrukwekkend is ook de Deense minister Connie Hedegaard die een interessant verhaal houdt; het is duidelijk dat ze een oud-journaliste is die zich goed kan presenteren. Maar haar voorstel om in het Kopenhagen-proces de ontwikkelingslanden in een aantal groepen ('snellen', 'armen') in te delen wordt vlak daarop totaal afgeschoten door één van de smaakmakers in het proces richting Kopenhagen, de Zuid-Afrikaanse minister Marthinus van Schalkwyk.

'Nederland zit de afgelopen twee jaar weer in een sleutelpositie als het gaat om de moeizame onderhandelingen over het zo noodzakelijke Kopenhagen akkoord.'

Het was een bijzonder gevoel toen ik aan mijn speech begon. Niet alleen vanwege het gebouw, maar ook vanwege het feit dat Nederland in de afgelopen twee jaar weer in een sleutelpositie zit als het gaat om de moeizame onderhandelingen over het zo noodzakelijke Kopenhagen akkoord. Ik houd mij stipt aan de 5 minuten. Ik onderstreep nog eens dat de ontwikkelde landen de armere en meest kwetsbare landen niet in de steek mogen laten. Immers, wij zijn vooral verantwoordelijk voor het klimaatprobleem! Ik merk dat deze opmerking wat los maakt.

Tussendoor ben ik, samen met Dorine Burmanje, de hoofddirecteur van het Nederlandse Kadaster, aanwezig bij de ondertekening van een Memorandum of Understanding tussen dat Kadaster en de vergelijkbare Chinese instelling. De beide diensten gaan meer samenwerken en er komen ook uitwisselingen. Veel wederzijdse complimenten, cadeautjes en allemaal op de foto. En volgens het Chinese protocol klappen we veel voor elkaar. Die foto's worden ook nog aan het weblog toegevoegd!

's Avonds bij het diner ga ik verder met het spreken met allerlei delegatieleiders. Zulke informele gesprekken zijn toch het meest effectief. Kopenhagen moet slagen en ik zal daar alles aan doen. Het diner, ook weer in een immense zaal in één van de grote hotels, is klassiek Chinees. Dat wil ook zeggen dat je de rijst aan het einde krijgt, en daarna is het meteen opstaan en wegwezen. Het geheel wordt omlijst door een Chinees strijkorkestje dat nummers als Amazing grace, Scarborough Fair en Bridge over troubled waters in mineur speelt. Niet echt mijn ding. Maar wel bijzonder.

Jacqueline Cramer

Meer informatie


* Dossier Klimaatverandering