Partij van de Arbeid

Uitgelicht: standpunt drugsbeleid

10-11-2008 11:31

Er is veel te doen over het gedoogbeleid en de Nederlandse coffeeshops. Daarom licht pvda.nl het PvdA-standpunt nog eens toe: Het verbieden van softdrugs helpt niet omdat de verkoop dan de illegaliteit in wordt gedreven, waardoor het zicht erop wordt verloren.

Door gecontroleerde verkoop kan zicht worden gehouden op de aankoophoeveelheid en soort softdrugs.

Lea Bouwmeester, in de Tweede kamer namens de PvdA woordvoerder drugsbeleid, licht het standpunt toe: De PvdA is niet voor drugsgebruik, maar als men gebruikt, boven de 18, dan liever verantwoord. We hebben indertijd om zwaarwegende redenen gekozen voor een gedoogbeleid voor softdrugs.

Voor een deel gaat het coffeeshopbeleid goed, maar er zijn ook problemen. Zo blowen jongeren onverantwoord veel en is er sprake van overlast en criminaliteit. Deze problemen kan en moet het kabinet stevig aanpakken. Hier hebben we de minister van justitie ook om gevraagd! Een verbod op de coffeeshop klinkt stoer, maar hierdoor neemt de vraag, overlast en criminaliteit niet af. Sterker nog: de overlast neemt toe. De PvdA is voor reguleren, daarmee kun je voorwaarden stellen en controleren.

Bouwmeester besluit: Het CDA pleit voor afschaffen van de shops omdat er zoveel illegaal wordt gekweekt. De PvdA is voor een proef op de achterdeur, juist om illegaal kweken tegen te gaan. We delen het probleem dus, maar niet de oplossing'.

Het PvdA-standpunt over coffeeshops:
Coffeeshops bij scholen In het regeerakkoord staat dat coffeeshops bij scholen dicht gaan. Het doel ervan is ervoor te zorgen dat gemeenten kijken naar de situaties van coffeeshops bij scholen. Hierbij wordt uiteraard niet alleen gekeken naar de afstand, maar ook naar de loop of wandelroute van leerlingen, de openingstijden van de coffeeshop, enzovoorts. Daar waar sprake is van overlast kan een gemeente overgaan tot sluiting.

Proef reguleren van de achterdeur
Cannabis mag worden verkocht, maar mag niet worden ingekocht door de coffeeshopeigenaar. Dit is inconsistent en daarom is de PvdA voorstander van een proef op het openen van de achterdeur. Daarmee kan de aanvoer en kwaliteit van de cannabis worden gecontroleerd.