Partij van de Arbeid

Bouwmeester wint Gouden Pump

10-11-2008 11:53

PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester is gekozen tot meest succesvolle en inspirerende jonge politica van 2008. Zij won hiermee de Gouden Pump. De uitreiking was het hoogtepunt van de bijeenkomst de leider van de toekomst is een vrouw, georganiseerd door de vrouwennetwerken binnen de PvdA.

Afgelopen zaterdag bruiste het in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam tijdens een PvdA-bijeenkomst met ruim driehonderd vrouwen en een enkele man. Fanny Bod en Emine Bozkurt, de voorzitters van de PvdA-vrouwennetwerken, presenteerden met trots een keur aan topvrouwen, waaronder Mariëtte Hamer en Caroline Gennez, de voorzitter van onze Vlaamse zusterpartij.

Beiden benadrukten dat de tijd rijp is voor vrouwen om te vertrouwen op hun eigen kracht, niet alleen individueel, maar ook gezamenlijk. Mariëtte Hamer riep op tot solidariteit tussen vrouwen: durf elkaar naar voren te schuiven. Caroline Gennez onderstreepte dat verandering vanuit socialistische vrouwen kan en moet komen. In linkse, feministische kringen spelen verantwoordelijkheid voor de omgeving en zelfbewustzijn een belangrijke rol. Wees je bewust van je eigen keuzes, en ga ervoor, was haar boodschap.

Feestelijke hoogtepunten waren de uitreiking van de Gouden Pump aan Lea Bouwmeester, door de leden van de vrouwennetwerken gekozen als de meest succesvolle en inspirerende jonge politica van 2008. En de uitreiking van de aanmoedigingsprijs Regionaal Vrouwennetwerk, waar het Vrouwennetwerk Noorden (Groningen en Drenthe) mee naar huis ging.

Bij de feestelijke borrel proostte Lilianne Ploumen op het succes van de dag, maar herinnerde ze de aanwezigen er ook aan dat de vrijheid om te kiezen, in Nederland zo vanzelfsprekend, lang niet alle vrouwen gegeven is. Internationale solidariteit blijft hard nodig. Trouw naar het motto van de dag, werd zaterdag zichtbaar dat de vrouwen de leiders van de toekomst zijn, en de toekomst is nu!