Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


06.11.2008

Productschap publiceert Statistisch Jaarboek 2007

Het Productschap MVO heeft vorige week het Statistisch Jaarboek 2007 elektronisch onder de oliën- en vettenbedrijven verspreid. Hierin zijn cijfers opgenomen van de Nederlandse productie, handel en binnenlandse afleveringen van oliezaden en plantaardige en dierlijke vetten en oliën in 2007. Ter vergelijking zijn ook de overeenkomstige cijfers over 2003 t/m 2006 opgenomen.

Opmerkelijke ontwikkelingen in 2007 ten opzichte van 2006 zijn bijvoorbeeld de enorme toename van de raapzaadcrush terwijl tegelijkertijd de verwerking van sojabonen daalde. Per saldo werd hierdoor 11 procent meer ruwe plantaardige olie geproduceerd, omdat raapzaad meer dan twee keer zoveel olie bevat als soja. Extra vraag naar raapzaadolie heeft geleid tot uitbreiding van de crushcapaciteit. De productie van gesmolten dierlijk vet lag 6,7 procent hoger dan in 2006, een stijging die grotendeels werd afgezet in de energiesector.

Door met name de extra investeringen in raffinagecapaciteit (Rotterdamse haven) is er beduidend meer plantaardige olie bewerkt. Sinds 2005 is sprake van in totaal 50 procent groei in deze deelsector, hetgeen vooral wordt veroorzaakt door de extra bewerking van palmolie, waarvan het merendeel overigens wordt geëxporteerd. De totale productie van eetbare producten ging iets omhoog, maar er trad wel een verschuiving op door een veranderde vraag vanuit het buitenland: minder margarines/ halvarines en meer bak- en braadproducten, frituurvetten en oliën en overige spijsvetten (bakkersvetten).

Bij de invoer valt op dat het aandeel van Amerika gestaag daalt terwijl dat van Azië juist stijgt. Deze ontwikkeling wordt meestens veroorzaakt door de gedaalde import van soja en de gestegen invoer van palmolie. Bij de uitvoer valt vooral de flinke stijging op: ruim 13 procent in volume en bijna 30 procent in waarde.

Nadere inlichtingen over het Statistisch Jaarboek 2007 worden verstrekt door Jos van Leeuwen, tel. 070-3195122, e-mail leeuwen@mvo.nl.