Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Omtzigt en Smilde over de compensatie van het eigen risico

Antwoorden op kamervragen van Omtzigt en Smilde over de compensatie van het eigen risico

Kamerstuk, 10 november 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/VU-2892703

10 november 2008

Antwoorden van minister Klink, mede namens de staatssecretaris, op de vragen van de Kamerleden Omtzigt en Smilde (CDA) over de compensatie van het eigen risico (2080904480).

Vraag 1

Hoeveel mensen hebben een beschikking ontvangen dat zij een compensatie van EUR47 krijgen voor het verplicht eigen risico in de Zorgverzekeringswet?

Antwoord 1

Het CAK heeft aan ruim 1.847.000 verzekerden een beschikking gestuurd dat zij recht hebben op de compensatie voor het verplicht eigen risico. Dit zijn alle rechthebbende verzekerden opgenomen in de FKG-bestanden 2006 en 2007, respectievelijk in het bestand van verzekerden die op 1 juli 2008 ten minste een half jaar in een AWBZ-instelling verbleven. Het genoemde aantal is nog exclusief de verzekerden die een aanvraag hebben ingediend.

Vraag 2

Hoeveel mensen hebben tot nu toe zelfstandig een aanvraag gedaan (via http://www.hetcak.nl/public/Bestanden/Internet/ceraanvraagformulier_de f2.pdf of via een opgevraagd formulier)? Hoeveel van deze aanvragen zijn toegewezen en hoeveel afgewezen? Op hoeveel aanvragen moet nog een besluit genomen worden?

Antwoord 2

Op 4 november jl. had het CAK ruim 25.000 aanvragen van verzekerden ontvangen.
Overigens signaleert het CAK de laatste tijd een behoorlijke toename van het aantal sterk op elkaar gelijkende aanvragen, bijvoorbeeld van verzekerden uit een gezin met als argumentatie dat een van de ouders uitkeringsgerechtigde is. Ook is er sprake van collectief ingediende aanvragen van bewoners van AWBZ-instellingen; het CAK vermoedt dat deze aanvragen worden gedaan vanwege achterstanden in het systeem van de AWBZ-registratie (AZR). Dergelijke aanvragen waarbij er niet in alle gevallen een relatie lijkt te zijn met de afbakeningscriteria die voor de te compenseren groepen verzekerden worden gehanteerd, betekenen een extra belasting voor de uitvoering door het CAK. Van de door het CAK ontvangen aanvragen zijn inmiddels al ruim 1000 beschikkingen verstuurd met de reguliere verzending. Hierbij ging het om aanvragen die al in september jl. bij het CAK waren ingediend voordat het CAK gestart was met de geplande verzending van de beschikkingen. 1100 aanvragen zijn afgewezen. Over de overige aanvragen moet het CAK nog een beslissing nemen. Het CAK schat in dat het per maand op ongeveer 15.000 aanvragen een beslissing kan nemen.

Vraag 3

Krijgen alle mensen van wie de aanvraag is afgewezen, een voor bezwaar en beroep vatbare beschikking dat zij geen recht hebben op de compensatie voor het eigen risico? Binnen welke termijn na het insturen van de aanvraag krijgen zij die beschikking?

Antwoord 3

Alle verzekerden van wie de aanvraag wordt afgewezen, ontvangen van het CAK een beschikking waartegen zij op grond van de Algemene wet bestuursrecht bezwaar kunnen aantekenen en zonodig vervolgens in beroep kunnen gaan.
Zoals uit het antwoord op vraag 2 blijkt, denkt het CAK per maand op ongeveer 15.000 aanvragen een beslissing te kunnen nemen. Dan zou het CAK bij het huidige aantal aanvragen voor het eind van het jaar aan alle aanvragers een beschikking hebben verzonden. Vanaf begin volgend jaar wil het CAK een aanvraag binnen een termijn van 6 weken afhandelen.

Vraag 4

Indien mensen bezwaar aantekenen, kunnen zij dan door middel van een standaardformulier bij hun zorgverzekeraar opvragen welke zaken voor hen vergoed zijn in de jaren 2006 en 2007? Binnen welke termijn dient een verzekeraar een overzicht van declaraties aan een verzekerde op te sturen? Zijn hierover afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars en is bijvoorbeeld een standaard formulier beschikbaar? Indien een standaardformulier niet beschikbaar is bij het Centraal Administratie-kantoor (CAK) en de zorgverzekeraars, bent u dan bereid in overleg een standaardformulier op te stellen? Bent u bereid met de zorgverzekeraars in overleg te treden over een
standaardkostenoverzicht, waaruit een verzekerde ook het recht op de compensatie voor het eigen risico, en straks op de uitkering voor chronisch zieken en gehandicapten, kan destilleren?

Antwoord 4

Als een verzekerde bezwaar aantekent of een aanvraag tot een beschikking bij het CAK indient, checkt het CAK bij Vektis de gegevens over de FKG-indeling van die verzekerde. Op basis van de uitkomsten van deze check bericht het CAK aan de verzekerde of hij in 2006 en 2007 wel of niet in een FKG is ingedeeld.
Met het CAK en Zorgverzekeraars Nederland is met het oog op een zo doelmatig mogelijke uitvoering van de compensatieregeling voor het verplicht eigen risico afgesproken dat het CAK de gegevens om de bij het CAK ingediende aanvragen te kunnen beoordelen, bij Vektis opvraagt. Hiermee wordt zoveel mogelijk voorkomen dat verzekerden informatie over hun geneesmiddelengebruik en hun FKG-indeling moeten opvragen bij hun zorgverzekeraar. Een standaardformulier en afspraken over de reactietermijn zijn met het oog op de vigerende werkwijze niet nodig.
Ik wijs er wel op dat in het kader van de implementatie van de Wtcg wordt bezien of zorgverzekeraars hun verzekerden inzicht kunnen bieden in hun zorggebruik. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen ook van belang zijn voor de toekomstige uitvoering van de compensatieregeling voor het verplicht eigen risico.

Vraag 5

Bent u ervan op de hoogte dat op de beschikking staat dat mensen binnen twee weken moeten reageren en bijvoorbeeld hun rekeningnummer moeten corrigeren? Wat gebeurt er indien iemand na vier weken reageert? Tot wanneer worden formulieren nog in behandeling genomen?

Antwoord 5

In situaties waarbij geen rekeningnummer van een te compenseren verzekerde bekend is, worden de antwoordkaarten verwerkt, ook al komen deze bij het CAK binnen na het verstrijken van de reactietermijn van twee weken. Het CAK heeft in die situatie immers geen rekeningnummer waarop het de compensatie kan storten. Voor de termijn waarbinnen formulieren nog in behandeling worden genomen geldt de termijn van het Burgerlijk wetboek, te weten 5 jaar.
Enkel in situaties dat er van de verzekerde al wel een rekeningnummer bekend is, zal het CAK de betaling aanmaken na het verstrijken van bedoelde reactietermijn van twee weken. In de praktijk worden aan deze reactietermijn minimaal 10 werkdagen toegevoegd, voordat de betaling wordt aangemaakt. Na het verstrijken van de reactietermijn met uitloop, kunnen geen wijzigingen meer plaatsvinden en wordt de compensatie gestort op het oorspronkelijk bekende rekeningnummer. Uitzondering hierop is de situatie waarin het bedrag van de compensatie wordt teruggestort naar het CAK omdat de betreffende rekening is opgeheven. In dat geval wordt de compensatie alsnog betaald op het nieuwe rekeningnummer, dat de verzekerde -als het goed is- dan inmiddels aan het CAK heeft doorgegeven.