Platform Nederlandse Luchtvaart krijgt passende naam

10/11/2008 12:00

Platform Nederlandse Luchtvaart

Na tien jaar succesvol onder de naam 'Platform Nederlandse Luchtvaart' (PNL) te hebben gewerkt aan effectief luchtvaartbeleid en duurzame luchtvaart, heeft het PNL haar naam veranderd in 'Platform Duurzame Luchtvaart' (PDL). Deze naam geeft een beter beeld van het werkterrein en de werkzaamheden van de organisatie en weerspiegelt de relatie met de Europese organisatie SANE (Sustainable Aviation Network Europe).

Luchtvaart moet duurzaam zijn om ook op de lange termijn aan de behoefte van een samenleving naar luchtvaart te kunnen voldoen. Beschikbaarheid van luchtvaart is belangrijk voor een samenleving én voor de economische ontwikkeling en het behoud van de welvaart van die samenleving. Luchtvaart moet dan ook zo verantwoord mogelijk functioneren door bijvoorbeeld de CO2-uitstoot zo klein mogelijk te houden, geluidshinder zoveel mogelijk te beperken en zo veilig mogelijk te opereren. Duurzame luchtvaart is volgens het PDL gerelateerd aan zes thema's: klimaat, luchtverontreiniging, geluid, veiligheid, ruimte en economie.

Duurzame luchtvaart is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de luchtvaartsector en de overheid. De sector moet zo verantwoord mogelijk werken. De overheid moet daarvoor de randvoorwaarden scheppen en waar mogelijk innovatie stimuleren en faciliteren. Hierbij is een combinatie van gezond verstand en een evenwichtige benadering gebaseerd op feiten noodzakelijk. Het PNL droeg en het PDL draagt hier, als onafhankelijke NGO, aan bij door (vaak complexe en ingewikkelde) luchtvaartinformatie op een begrijpelijke en toepasbare manier beschikbaar te maken. Uiteindelijk doel is duurzame beschikbaarheid van luchtvaart binnen een kader van effectief luchtvaartbeleid. Beleid dat maximaal gebruik maakt van het ingebouwde streven naar efficiëntie, een eigenschap die luchtvaart onderscheidt van andere transportmiddelen.

De invloed van Europa op het luchtvaartbeleid wordt steeds groter. Het PNL heeft om deze reden samen met gelijkgestemde maatschappelijke organisaties uit Duitsland, Zwitserland en België de Europese organisatie Sustainable Aviation Network Europe (SANE) opgericht. Vanuit SANE wordt op Europees niveau contact onderhouden met parlementariërs, beleidmakers en sectororganisaties. Met duurzame luchtvaart, sustainable aviation, als belangrijkste inzet.

De nieuwe organisatienaam 'Platform Duurzame Luchtvaart' weerspiegelt onze relatie met SANE en geeft een goed beeld van de werkzaamheden in Nederland en Europa. Deze werkzaamheden zijn al tien jaar gericht op duurzame luchtvaart. Zo is bijvoorbeeld aan de Universiteit van Leiden een leerstoel over geluidshinder ingesteld en staan onderwerpen als emissiehandel hoog op de agenda, bijvoorbeeld tijdens het symposium 'Emissiehandel krijgt vleugels' in 2005 en tijdens het congres 'Sustainable Aviation; sound and climate in perspective' dat het PNL in september dit jaar organiseerde in samenwerking met SANE.





http://www.duurzameluchtvaart.nl