Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 7 november 2008
Ons kenmerk CDC/2008035170
Onderwerp Antwoorden op de vragen van het lid Poppe over sponsoring van Lego World

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Poppe aan de staatssecretaris van Defensie over sponsoring van Lego World (ingezonden 23 oktober 2008 met kenmerk 2008Z04970).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries

Pagina 1/3

Ministerie van Defensie

Antwoorden op de vragen van het lid Poppe over sponsoring van Lego World (ingezonden 23 oktober 2008 met kenmerk 2008Z04970).

1
Welke doelgroep heeft de Koninklijke Landmacht op het oog met het sponsoren van `Lego World, het aller grootste lego spektakel ter wereld', in de IJsselhallen te Zwolle, en het verzorgen van `een leuke stormbaan waar kids zich kunnen uitleven' op dit spektakel? 1)

Defensie levert sinds 2003 een ondersteunende bijdrage aan het jaarlijkse evenement Lego World. Er is een eigen stand met banners, materiaal van de Landmacht en twee legomodellen van militaire voertuigen. Kinderen kunnen een "hindernisbaan" afleggen en zich laten camoufleren. Ook worden gratis posters verstrekt. Deze activiteiten worden uit het oogpunt van maatschappelijke betrokkenheid geheel belangeloos uitgevoerd en zijn niet gericht op werving. Het evenement wordt vooral bezocht door jonge kinderen en hun ouders. Dat is voor Defensie geen doelgroep die uit wervingsoogpunt interessant is.

2
Hoe hoog was het sponsorbedrag en uit welke middelen is dit betaald?

De Koninklijke Landmacht betaalt niet voor haar aanwezigheid bij dit evenement. Evenmin ontvangt zij hiervoor een vergoeding. De organisatie verstrekt slechts enkele relatiekaarten waarvan defensiemedewerkers gebruik kunnen maken.

3
Acht u het gepast om de Koninklijke Landmacht te promoten op een manifestatie die vooral gericht is op het promoten van kinderspeelgoed en spelletjes? Zo ja, welke teksten en wervingsmaterialen zijn er gebruikt? Kunt u daar voorbeelden van geven?

Ja, ik vind de geleverde bijdrage gepast. Defensie verstrekt gratis posters. Folders worden alleen verstrekt aan ouders die hier om vragen. Het materiaal dient geen wervingsdoel.

Pagina 2/3

Ministerie van Defensie

4
Acht u het voorstelbaar dat ouders die met hun kleine kinderen Lego World bezochten, geschokt waren bij het aantreffen van wervingsactiviteiten van de Koninklijke Landmacht? Zo neen, waarom niet?

Neen, de aanwezigheid van de Koninklijke Landmacht wordt door ouders mogelijk niet verwacht, maar is niet gericht op de werving van personeel. In de afgelopen jaren heeft Defensie veel positieve reacties ontvangen op haar bijdrage aan het evenement. Defensie ontvangt zelfs voorafgaande aan het evenement veel e-mails met de vraag of de Koninklijke Landmacht weer aanwezig zal zijn.

1) http://www.legoworld.nl/Sponsors/136/Sponsors.html

Pagina 3/3


---- --