Gemeente Zederik


Een huis in Zederik

Recreatiewoningen Parc Merwede

Net als in andere plattelandsgemeenten zijn er in Zederik recreatiewoningen, en is ook hier sprake van permanente bewoning. Deze permanente bewoningen vindt vooral binnen Parc Merwede plaats en is in strijd met het geldende bestemmingsplan Buitengebied.

Als gemeente vinden we het niet gewenst dat permanente bewoning van recreatiewoningen op het recreatiepark Parc Merwede gelegaliseerd wordt. Dat heeft ondermeer te maken met :

* de kwetsbaarheid van het gebied (nationaal landschap het Groene Hart),

* het realiseren van een grootschalige woonvoorziening in het buitengebied,

* het niet voldoen aan de normen van het Bouwbesluit 2003
* en de verwachte negatieve effecten op het omvangrijke Zederikse nieuwbouwprogramma voor woningen.

* Daarbij hebben wij ook rekening gehouden met het rijks- en provinciaal beleid.

Wij zijn ons ervan bewust dat wij lange tijd niet hebben opgetreden tegen het permanente bewonen van recreatiewoningen op Parc Merwede. Daarom hebben wij gekozen voor handhaving op maat waarbij een rechtvaardige en sociale benadering voorop staat.

Gedoogbeschikking

Dat betekent dat de (mede)hoofdbewoner die kan aantonen dat vóór 29 mei 2008 een recreatiewoning werd bewoond, in beginsel in aanmerking kan komen voor een persoons- én objectgebonden gedoogbeschikking. In het vastgestelde Plan van Aanpak zijn de randvoorwaarden verder uitgewerkt.

Een persoons- en object gebonden gedoogbeschikking is een besluit van burgemeester en wethouders waarbij aan één of maximaal twee personen het recht wordt toegekend één recreatiewoning te blijven gebruiken voor bewoning zonder dat de gemeente daartegen optreedt. Dit besluit is persoonlijk en staat op naam. Dat betekent dat bijvoorbeeld in geval van verhuizing en/of overlijden, een recreatiewoning niet opnieuw permanent mag bewoond worden.

Aanvragen

Voor het aanvragen van een persoonsgebonden gedoogbeschikking kan het aanvraagformulier met de daarbij behorende bijlage gedownload worden. Deze formulieren moeten dan na invulling worden ingeleverd op het gemeentehuis en wel uiterlijk op 15 januari 2009.


* Over het beleid, de voorwaarden, de aanvraagformulieren en overige vragen kunt u contact opnemen met Team controle en handhaving, telefoon 0183) 35 65 22.