Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Metaal en elektro (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

10 november 2008, Utrecht
------

"Sociaal plan met een dikke plus"

Akkoord over sociaal plan bij Nemef, acties voorbij

CNV Metaal en elektro heeft afgelopen weekend een akkoord bereikt over een sociaal plan bij Nemef. De leden hebben zojuist ingestemd met het resultaat. Daarmee komt een einde aan de acties, die op 27 oktober zijn begonnen.

Bij Nemef, producent van sloten in Apeldoorn, verdwijnen de komende jaren ongeveer 145 van de in totaal 246 banen, door het verplaatsen van productie-activiteiten naar China en Slowakije. Een bedrijfseconomische reden voor de productieverplaatsing is er niet. CNV-onderhandelaar Wim Nattekaas: "Het bedrijf draait als een tierelier. Voor ons is die verplaatsing helemaal niet nodig. Dus als er mensen hierdoor hun baan kwijtraken, hebben ze recht op een stevig sociaal plan."

Ontslagvergoeding
Dat is uiteindelijk gelukt, zij het na twee weken actievoeren. "Dit is een sociaal plan met een dikke plus", zegt Nattekaas. "Werknemers die hun baan kwijtraken, krijgen een ontslagvergoeding op basis van de (huidige) kantonrechtersformule van minimaal 1,4. Omdat er bovendien een bodem is gelegd, kan de vergoeding voor werknemers met een laag inkomen - en dat geldt voor 80 procent van de werknemers bij Nemef - oplopen tot maar liefst 1,8."

Werknemers die hun baan kwijtraken, krijgen gedurende 9 maanden begeleiding bij het vinden van ander werk. Een extern bemiddelingsbureau gaat hen hierbij helpen. Voor werknemers die extra begeleiding nodig hebben, is bovendien 50.000 euro extra beschikbaar.

Ouderenregeling
Volgens Nattekaas is er een riante regeling afgesproken voor oudere werknemers. Werknemers die zijn geboren voor 1 januari 1950 krijgen bijvoorbeeld - naast een eenmalige bonus van 7.500 euro - tot hun 65-ste een vergoeding die is gebaseerd op 100 procent van hun huidige salaris.

Een deel van de werknemers kan mogelijk aan de slag bij een nog op te richten personeels-BV, die metaalbewerking voor derden zou kunnen verrichten. De gesprekken daarover zijn nog gaande.