Gemeente Harlingen


bekend

Extra afnemers energie REC bekend

Begin november 2008 heeft Omrin met drie bedrijven intentieovereenkomsten ondertekend voor de afname van energie van de ReststoffenEnergieCentrale (REC) in Harlingen. Met een vierde bedrijf zijn nog gesprekken gaande. De bedrijven die geïnteresseerd zijn in de energie-afname zijn onder andere: Spaansen Cascobouwsystemen ((prefab beton) vloer- en wandelementen) en Tohil Nederland (Sierra Nevada ovengedroogd haardhout). Het hoge energierendement van de REC zorgt ervoor dat meerdere bedrijven in aanmerking komen voor afname van energie, waarmee fossiele brandstoffen kunnen worden bespaard. Circa 85% van het afval dat in de REC wordt verbrand wordt omgezet in energie, waar het landelijk gemiddelde van
afvalverbrandingsinstallaties tussen de 25 en 30% is.

Spaansen Cascobouwsystemen
De Spaansen Groep is een Noord-Hollands familiebedrijf dat sinds 1946 bestaat en momenteel ruim 450 werknemers in dienst heeft. Het bedrijf telt vier divisies, waaronder de divisie grondstoffen en logistiek met zo'n 100 vrachtauto's en een aantal schepen en de divisie Bouwsystemen die prefab lichtbeton wanden, systeemvloeren en vloeivloeren produceert en monteert. De prefab lichtbetonnen wanden en systeemvloeren worden geproduceerd in een moderne fabriek aan de Lange Lijnbaan in Harlingen. Voor de productie van vloeren en wanden zijn zo'n 130 mensen actief. Het ontwerp van de casco's wordt gemaakt op het hoofdkantoor in Winkel. In Harlingen beschikt Spaansen naast de productielocatie voor prefab betonwanden en vloeren ook over een zeefinstallatie voor zand en grind en een vestiging op industrieterrein Oostpoort. Spaansen wil de warmte van de REC benutten voor het versnellen van de uitharding van de betonelementen en zo een deel van de productie van betonelementen verduurzamen.

Tohil/Sierra Nevada
Het Harlingse bedrijf Tohil Nederland richt zich sinds 2004 op de productie van Sierra Nevada ovengedroogd haardhout. Het haardhout wordt in handzame verpakkingen verkocht via supermarkten, doe-het-zelf winkels, vakantieparken, tuincentra, grossiers en benzinepompstations. Behalve in Nederland is het haardhout ook in België, Oostenrijk en Duitsland verkrijgbaar. Tohil wil de warmte van de REC gebruiken om het haardhout te drogen in haar nieuwe productielocatie op de Industriehaven. Het bedrijf kan hierdoor beter doorgroeien en meer droogkamers in gebruik nemen, zonder dat hiervoor een substantiële uitbreiding van de installaties nodig is. Door de warmte van de REC te gebruiken neemt Tohil haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een beter milieu.