Mestscheider in bedrijf op De Marke

10 nov 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Deze week is op melkveeproefbedrijf De Marke een mestscheider in gebruik genomen. De mestscheider, een vijzelpers van SMICON is een investering van Plant Research International en de Animal Sciences Group van Wageningen UR en scheidt de dikke en de dunne fractie uit vergiste drijfmest. Doel van de scheiding is om gewassen zonder kunstmest optimaal te voorzien van stikstof en fosfaat. Zo kan de fosfaataanvoer naar percelen met een hoge fosfaattoestand beperkt worden, met behoud van een voldoende gift van stikstof. Het onderzoek is een onderdeel van het project Koeien & Kansen.

Met optimaal teelt- en mestmanagement is de beschikbaarheid van stikstof en fosfaat in mest op De Marke voldoende om in de gewasbehoefte te voorzien. Daarom gebruikt het proefbedrijf geen kunstmest meer. Probleem is echter dat de verhouding van stikstof en fosfaat in mest constant is terwijl de gewasbehoefte varieert. Hierdoor is het lastig gewassen op maat te bemesten met stikstof en fosfaat. Een vorig jaar uitgevoerd onderzoek gaf aan dat mestscheiding het mogelijk maakt gewassen optimaal te voorzien van stikstof en fosfaat zonder gebruik van kunstmest. Bij mestscheiding komt een dunne en een dikke fractie vrij. De dunne fractie bevat veel stikstof en de dikke fractie veel fosfaat. Een gewas dat in verhouding met fosfaat veel stikstof behoeft, krijgt vooral de dunne fractie. En een gewas dat in verhouding met fosfaat weinig stikstof nodig heeft, krijgt vooral de dikke fractie. Deze resultaten waren voor Koeien & Kansen en de daarbij betrokken onderzoeksinstellingen overtuigend genoeg om verder te gaan met mestscheiding.

Met de mestscheider maakt De Marke een extra stap in de richting van efficiënt gebruik van stikstof en fosfaat in dierlijke mest. Het komende jaar wordt het effect van de mestscheiding op de benutting van stikstof en fosfaat onderzocht. Verder wordt bekeken op welke percelen en op welke gewassen de dikke en dunne fractie het beste toegediend kunnen worden.

Het project Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen UR en adviesdiensten. Op verzoek van het ministerie van LNV en PZ brengt het project voor de Nederlandse melkveehouderijsector de milieukundige, technische en economische gevolgen in beeld van de implementatie van toekomstig milieubeleid. Deze verkenning biedt de mogelijkheid de wetgeving te evalueren, voorstellen tot verbetering te onderzoeken en de sector te informeren over kosteneffectieve bedrijfsaanpassingen. De resultaten van Koeien & Kansen vindt u op de website: www.koeienenkansen.nl. Voor vragen kunt u mailen naar: info@koeienenkansen.nl.

Contact
Gerjan Hilhorst
Tel. 0320 - 238 011