Politiebond ACP

10 november 2008

ACP: "Geen beter imago door t-shirts"

Door: Esmé Rijs

De PvdA stelt voor dat het imago van de politie verbeterd kan worden door onder andere het verkopen van t-shirts en petjes met het politielogo.

Ook wil de partij een verkiezing van `beste politiemens van het jaar'. Dat zegt Tweede Kamerlid Attje Kuiken vandaag in de media. De ACP vindt dat de discussie over het imago breder moet worden gevoerd dan dat nu gebeurt. "Dat nagedacht wordt over het imago van de politie is op zich goed", zegt Gerrit van de Kamp. "Maar ik denk niet dat een merchandise-lijn de weg is om dat imago te bevorderen. Er liggen andere dingen aan die imago-problematiek ten grondslag. Kijk alleen al naar taakstelling: als de politiek steeds meer preventieve taken bij de politie weghaalt, blijven de repressieve taken over. Wanneer boetes uitdelen het enige is wat de burger nog ziet van de politie, heeft dat effect op het imago."

De ACP-voorzitter vindt dat de Politietop die in 2009 (meerdere keren) gehouden wordt, dé plaats is om dit onderwerp te bespreken. "Ik nodig mevrouw Kuiken uit om bij de bijeenkomsten aanwezig te zijn om haar plannen daar te bediscussiëren. Ik wil dan ook graag horen welk imago zij wil bevorderen en of dit de manier is waarop dat moet. Daar is geen aparte `imago-top' voor nodig." De ACP zal op die Politietop ook de bredere visie van politici en bestuurders aankaarten als het om politie(werk) gaat. "Als er successen zijn door de politie, zijn de mannen en vrouwen er als de kippen bij om die te vieren. De vuiltjes komen echter bij de collega's op straat terecht. Als we het over het politie-iamgo hebben, start wat mij betreft daar de discussie,"zegt Van de Kamp.

Topbijeenkomsten
Het jaar 2009 staat in het teken van de Politietop. In de politie CAO is afgesproken dat op die Politietop gesproken wordt over een visie op ontwikkelingen die de politieorganisatie raken. Deze visie gaat over jouw werk en de omgeving waarin je dat werk doet. Hoe ga je als politiemens om met geweld? Hoe verandert de samenleving? Welke erkenning hoort daarbij? En hoe wil jij gewaardeerd worden? Allemaal onderwerpen die in die visie thuishoren en die wellicht input leveren voor de volgende CAO ...

De ACP wil niet dat er alleen over politiemensen gepraat wordt op de Politietop, wij willen met politiemensen praten. Daarom komen voorzitter Gerrit van de Kamp en vice-voorzitter Wiep van der Pal de regio in om in gesprek te gaan over verschillende visies op politiewerk. Wij nemen namelijk de mening van de échte politietoppers mee naar de Politietop.

---