Puinruimen in Pakistan
10 november 2008, Ziarat (Balochistan) - Sabnan Guldin, een jongetje van drie, probeert in een appel te bijten als plotseling medewerkers van Unicef op het erf van zijn familie verschijnen. Hij vindt het een beetje eng. Sabnan zit op een matje op een stukje erf dat is vrijgemaakt van puin. Op 29 oktober stortte het huis van de familie van de peuter in als gevolg van een aardbeving. Sabnan en dertig familieleden bleven ongedeerd, een van hen overleed. Maar sinds de beving moeten ze wel allemaal buiten slapen, in de vrieskou.

De driejarige Sabnan is dakloos door een aardbeving die op 29 oktober in Pakistan plaatsvond. Foto: Unicef/Pakistan/Ramoneda 2008
De driejarige Sabnan is dakloos door een aardbeving die op 29 oktober in Pakistan plaatsvond. Foto: Unicef/Pakistan/Ramoneda 2008

Sabnan woont in de vruchtbare Ziarat-vallei in de provincie Balochistan. De dorpen temidden van orchideeën en appelbomen zijn door de aardbeving zwaar getroffen, soms zijn alle huizen door de beving weggevaagd. In het dorp Waham - dat 1.200 zielen telt - heeft elke familie wel iemand verloren.

Daklozen zijn merendeels kinderen Vooral kinderen lijden onder de gevolgen van de aardbeving, die op 29 oktober in het zuidwesten van Pakistan plaatsvond. Volgens cijfers van de regering zijn ongeveer 108.000 mensen getroffen en zijn meer dan 15.000 huizen verwoest. Kinderen maken ruim de helft van het aantal daklozen uit.

In Pakistan behoren kinderen tot de meest kwetsbaren en in Balochistan zijn de omstandigheden voor hen zelfs nog een graadje erger. Een op de tien baby's in Balochistan overlijdt voor de eerste verjaardag. Veertig procent van de kinderen jonger dan vijf jaar kampt met ondergewicht. In deze provincie is de sterfte onder moeders twee keer zo hoog dan het landelijk gemiddelde.

Unicef en haar partners werken samen om ervoor te zorgen dat de kinderen in Balochistan schoon water en hulpgoederen krijgen. Ook krijgen ze medische zorg en worden ze beschermd tegen uitbuiting en misbruik.

50 ton UNIMIX
Sinds 29 oktober zorgt Unicef voor schoon drinkwater bestemd voor ongeveer 12.000 mensen in Ziarat, het zwaarst getroffen gebied in Balochistan. Unicef heeft onder 100 families kinderkleding uitgedeeld, zodat Sabnan en de andere kinderen in zijn dorp beschermd zijn tegen de kou. Daarnaast heeft Unicef 50 ton UNIMIX, een zeer voedzame pap, aan de provinciale overheid gegeven. Deze pap is bestemd voor ondervoede kinderen en zwangere en zogende vrouwen. Ook helpt Unicef bij de heropening van scholen en zorgt zij voor onderwijsmaterialen.

Bij de hulpverlening wordt in de gaten gehouden of kwetsbare groepen - zoals alleenstaande kinderen, wezen en gezinnen van alleenstaande moeders - niet achteraan hoeven aansluiten bij de verdeling van hulpgoederen en de verlening van medische zorg.

Unicef Nederland geeft 250.000 euro voor de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan.