Artsen zonder Grenzen


Aardbeving Pakistan: naschokken leiden tot grote vrees

10/11/2008 13:21 -- Na de aardbeving van 29 oktober worden er nog steeds naschokken gevoeld in het bergachtige Ziarat district in het zuidwesten van Pakistan. De bij elkaar honderden naschokken maken de mensen doodsbang. Veel mensen kiezen er daarom voor - uit vrees voor nieuwe aardschokken buiten in de ijzige kou te verblijven.

Vele mensen hebben familie verloren, sommigen zijn als enige overgebleven. Huizen zijn ingestort en winter zet in rap tempo in, met vooral 's nachts temperaturen dichtbij het vriespunt. Regelmatig zijn er nog naschokken, waardoor de mensen in een blijvende staat van angst verkeren.

'Het is hier nog steeds hectisch, mensen zijn vooral bezig met overleven,' vertelt Christopher Lockyear, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Pakistan. 'Binnen enkele uren na de aardbeving waren onze teams in het gebied. Hun angst was overduidelijk en is niet afgenomen. We gaan binnenkort een team met psychosociale hulpverleners het gebied insturen.' Een aantal van onze Pakistaanse medewerkers wordt op dit moment hiervoor getraind. De teams zullen dit doen in de klinieken die wij reeds in het Ziarat district hebben opgezet.

Aardbevingen hebben een ernstig effect op zowel de lichamelijke als psychologische gezondheid. Mensen verliezen niet alleen huis, familie en vrienden, maar raken ook hun normale gevoel voor hun lichaam kwijt. Hun psychische problemen uiten zich in lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, hoge hartslag en hoofdpijn.

In en rond het dorp Khan Killi werkt Artsen zonder Grenzen in een kliniek en 2 mobiele hulpposten. In de eerste week hebben wij in totaal 617 patiënten behandeld. Ook in andere delen van het district bieden onze teams medische zorg en deelden hulpgoederen uit zoals dekens, tenten en andere spullen om in de eerste levensbehoeften te voorzien.

Volgens officiële cijfers heeft de aardbeving tot zo'n 300 doden en 35.000 gewonden geleid en 40.000 mensen dakloos gemaakt. De aardbeving, met een kracht van 6.4 op de schaal van Richter, heeft een gebied getroffen met een inwonertal van bijna 150.000 mensen. Artsen zonder Grenzen voerde reeds projecten in de getroffen provincie Belutsjistan: in Quetta, Kuschlak en Chaman.

Meer over onze vaste projecten in Pakistan »

Haïtiaanse school ingestort: onze teams behandelen slachtoffers --