Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaanderen krijgt nog niet de helft van de politiedotaties (10/11/08)

Uit een grondige analyse van N-VA-Kamerlid Flor Van Noppen van de federale politiedotaties van 2008 blijkt dat Vlaanderen met 57,8% van de bevolking slechts 48,3% van de middelen ontvangt. Brussel ontvangt met 14,9% van de middelen veel meer dan waar het procentueel in verhouding tot de bevolking recht op heeft (9,8%), maar als hoofdstad kan daar enigszins begrip voor opgebracht worden. Vreemd is echter dat ook Wallonië veel meer ontvangt dan rechtvaardig zou zijn in verhouding tot de bevolkingsaantallen. Wallonië telt 32,4% van de bevolking maar ontvangt 36,8% van de federale politiedotaties. Hier lijkt geen enkele objectieve reden voor te bestaan.

Wie deze abstracte cijfers omrekent per inwoner, stelt vast dat Vlaanderen een federale politiedotatie krijgt van 57 euro per inwoner, terwijl Wallonië een dotatie ontvangt van 78 euro per inwoner. Flor Van Noppen is van oordeel dat er voor dit grote verschil in middelen geen enkele objectieve verklaring bestaat. Is dit het zoveelste potje waarmee op een slinkse manier opnieuw meer middelen van het federale niveau overgeheveld worden naar Franstalig België? vraagt Flor Van Noppen zich af. Hij zal minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael hier dan ook zo spoedig mogelijk over ondervragen.

Voor Flor Van Noppen is het duidelijk: Brussel mag als hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa gerust meer middelen krijgen dan procentueel in verhouding tot de bevolking. Maar Vlaanderen en Wallonië zouden op een gelijke manier behandeld moeten worden. Dat is gewoon een kwestie van rechtvaardigheid en fatsoen.

Auteur:
Flor Van Noppen
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be