Dit is een gezamenlijk persbericht van TNO en NVKF Risicoprofiel Infusietechnologie brengt risico's in kaart en adviseert preventieve maatregelen

Nieuwe methode moet fouten met infuuspompen voorkomen

10 november 2008 - TNO en de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF) hebben een nieuwe methodiek ontwikkeld om het aantal fouten met infuuspompen sterk terug te dringen. Met dit Risicoprofiel Infusietechnologie kan een ziekenhuis de belangrijkste risico's in kaart brengen en de juiste preventieve maatregelen treffen. Het is voor het eerst dat er een dergelijke professionele kwaliteitsstandaard voor risicoanalyse op een hoogrisico medische technologie is gemaakt. In 2009 worden ook voor andere medische technologieën risicoprofielen opgesteld. Een uitgebreid artikel over het risicoprofiel verschijnt vandaag in het tijdschrift FMT Gezondheidszorg.

Uit recent gepubliceerd onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de risico's van medische technologie, blijkt dat het gebruik van infuusapparatuur in ziekenhuizen onder de maat is. Infuuspompen worden ondermeer gebruikt bij medicijntoediening. Het verkeerd gebruik van pompen is daarmee een belangrijke veroorzaker van vermijdbare incidenten in ziekenhuizen. Fouten ontstaan door problemen met de apparatuur zelf, maar ook door onjuiste bediening. Dit laatste hangt vaak samen met het ontwerp en gebruiksgemak van het apparaat.

Risico's van aanschaf tot vervanging

Door consequent gebruik van het Risicoprofiel Infusietechnologie zal het aantal fouten en risico's worden verminderd. De methodiek helpt ziekenhuizen te voldoen aan de onderlinge afspraak om het aantal fouten tot de helft terug te gaan brengen. Het Risicoprofiel Infusietechnologie beschrijft de belangrijkste risico's bij aanschaf, in gebruik nemen en het in conditie houden van infuuspompen. In het Risicoprofiel worden voorstellen gedaan voor preventieve maatregelen die de kans op fouten en schade sterk verkleinen.

De klinisch fysici en medisch technici in ziekenhuizen kunnen het opgestelde risicoprofiel goed gebruiken als handreiking voor de uitwerking van de risicoanalyse in de eigen instelling. Het gebruik van een risicoprofiel past ook binnen borgingsystemen voor kwaliteit en veiligheid van medische technologie, onder meer bij het door TNO ontwikkelde QMT®-model.

Integrale aanpak van patiëntveiligheid noodzakelijk

Met het Risicoprofiel Infusietechnologie krijgen ziekenhuizen een instrument in handen dat past in een integrale aanpak van de patiëntveiligheid. Er bestaan risico's in relatie tot organisatie, werkprocessen, de techniek en de omgeving. Bij de behandeling van een patiënt door een zorgprofessional dienen deze risico's integraal beheerst te worden. Als de veiligheid op één aspect wordt verbeterd, heeft dat consequenties voor de andere aspecten. Preventieve maatregelen kunnen op verschillende vlakken liggen, zoals controle na onderhoud, afspraken rond overdracht aan de zorgafdeling en goede instructie en training van gebruikers. Ongewild kunnen nieuwe risico's worden geïntroduceerd, zodat tot maatregelen alleen besloten kan worden als het effect op de integrale veiligheid bekeken is.