Dienstenbond CNV

Nieuws

10 november 2008

Onderhandelingsresultaat harmonisatie CWI: uw stem telt!

Naar aanleiding van het resultaat in de onderhandelingen over de harmonisatie in de fusie met CWI hebben de gezamenlijke bonden onlangs 6 informatiebijeenkomsten gehouden voor leden en niet-leden. Hierbij zijn een flink aantal van u en uw collega's aanwezig geweest. Het is nu tijd om uw stem uit te brengen over het bereikte resultaat.

In de bijeenkomsten zijn veel vragen aan bod gekomen en ook per mail heeft u vragen gesteld. Inmiddels is ook werkgever bezig met informatievoorziening in de districten en via intranet. Bij u op intranet staat inmiddels een toelichting bij de officiële harmonisatiestukken.
De toelichting geeft uitleg en antwoord op de vragen die zijn gesteld tijdens de ronde door het land. Daarnaast zullen op korte termijn ook nog de meest gestelde vragen inclusief antwoorden (Q+A) verschijnen. De toelichting en Q+A kunt u ook terugvinden op onze website.

Ondernemingsraad
De ondernemingsraad die gaat over de adviesaanvraag en de inrichting van het werkbedrijf heeft aan uw werkgever aangegeven geen stappen te ondernemen richting de Ondernemingskamer. De redenen hieromtrent kunt u lezen in het OR-bulletin. Wel zijn zij nog negatief over een aantal punten en zij praten hierover nog met de RvB. De fusie zal op 1 januari 2009 dus een feit worden, tenzij de politiek nog anders besluit. De vakbonden en de ondernemingsraad zijn niet tegen de fusie ÜWV / CWI. De klant kan door deze integratie en inrichting van het werkbedrijf optimaal bediend worden.

De vakbonden gaan over de gevolgen die de fusie heeft op uw arbeidsvoorwaarden. De vakbonden hebben in overleg met de Ondernemingsraad besloten de ledenraadpleging te gaan houden. U moet dus stemmen over de CAO, het sociaal plan, de migratieregels en de pensioenovergang.

Het proces

1 januari 2009 nadert snel. De vraag komt op wat er gebeurt als deze datum met de raadpleging niet wordt gehaald. Voorop staat dat we ons niet laten opjagen door de omstandigheden en de tijdsdruk. De tijd die wij hebben gebruikt was hard nodig, we hebben deze benut om het overleg met u en de OR te voeren.
Uiteraard is nu het woord eerst aan u. Mocht u negatief stemmen op de afspraken, is er nog tijdsruimte om terug te gaan naar uw werkgever met uw opmerkingen over de vier afsprakendocumenten (pensioen/cao/sociaal plan/migratie). Met de uitkomsten van dat overleg gaan wij wederom naar de leden. De fusie houden wij echter niet tegen. Mocht de datum van 1 januari 2009 niet gehaald worden, kunnen werkgever maar ook de bonden terugvallen op de Wet Overgang van Onderneming. Dit is echter niet het uitgangspunt van de bonden; uiteraard proberen we eerst op deze manier tot een resultaat te komen.

Het woord is aan u!
Bijgaand treft u nogmaals een uiteenzetting van de belangrijkste punten. CNV Dienstenbond is blij met de afspraken die zijn gemaakt over de overgang van de pensioenen. Vooral het feit dat "oude" rechten in de overgang blijven gewaarborgd, is een positieve stap van uw werkgever.

Wel meent CNV Dienstenbond dat werknemers hiervoor hebben moeten inleveren op de arbeidsvoorwaarden. Het gedeeltelijke verval van de seniorenregeling en de BWU zijn twee belangrijke pijnpunten. Daarnaast meent CNV Dienstenbond dat de verplichte pensioenleeftijd voor CWI-medewerkers van 62 jaar en 6 maanden niet acceptabel is.

Om deze reden legt CNV Dienstenbond u het resultaat met een neutraal stemadvies voor.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van deze info, neemt u dan contact op met uw bestuurder Debbie Ritsma, via telefoon 035-6460580 of per
e-mail d.ritsma@remove-this.cnvdibo.nl.