D66

Europees meldpunt moet identiteitsfraude tegengaan

10 november 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en zijn partijgenoot in het Europees Parlement Sophie in 't Veld willen dat er een Europees meldpunt voor identiteitsfraude komt. Pechtold heeft daartoe het kabinet vragen gesteld. De sociaal-liberaal reageert daarmee op een uitzending van het televisieprogramma Zembla van zondag 10 november waaruit blijkt dat grensoverschrijdende fraude nu makkelijk gepleegd kan worden.

Gegevens via buitenlandse websites

Zembla liet zien hoe voor een paar dollar persoonsgegevens van Nederlandse creditcardhouders op een buitenlandse website gekocht kunnen worden. Daarmee werden vervolgens probleemloos aankopen gedaan. Pechtold: "De criminelen werken grensoverschrijdend om zo de opsporingsdiensten op een dwaalspoor te zetten. Ik wil dat maatregelen genomen worden om dat te voorkomen."

Nationaal meldpunt niet voldoende

Het meldpunt waar D66 voor pleit moet burgers en bedrijven helpen als er, bijvoorbeeld na de diefstal van een paspoort of creditcard, fraude wordt gepleegd. "Slachtoffers weten vaak niet hoe ze alles moeten terugdraaien", aldus Sophie in 't Veld. Nederland heeft al een nationaal meldpunt toegezegd, maar dit is volgens de Europarlementariƫr niet voldoende. Volgens haar sneuvelden eerdere plannen op definitie- en taalkwesties. In 't Veld: "Dat moet opgelost kunnen worden. Criminelen hebben daar ook geen last van."