Gemeente Hilvarenbeek


Gemeente Hilvarenbeek introduceert rode kaart bij afvalinzameling

Afvalscheiding moet beter!
Het afval in de gemeente Hilvarenbeek wordt niet goed gescheiden. Er wordt te veel gft-afval bij het restafval aangeboden en dat kost de gemeente én haar inwoners geld. De verwerkingskosten voor restafval zijn namelijk bijna twee maal zo hoog als die voor gft-afval. Hetzelfde geldt voor de verwerkingskosten van papier, glas, metaal en kleding.
De gemeente heeft de afgelopen periode geprobeerd een einde te maken aan deze onwenselijke situatie. Via publicaties in de gemeenterubriek in huis-aan-huisblad De Hilverbode zijn inwoners opgeroepen hun afval beter te scheiden. Deze oproep heeft helaas niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarom is besloten vanaf volgende week rode kaarten uit te delen.

Rode kaart: in eerste instantie als waarschuwing Wanneer blijkt dat inwoners hun afval niet goed gescheiden aanleveren, dan hangen de vuilnismannen een rode kaart aan de betreffende duobak. In november en december dienen deze kaarten alleen nog maar als waarschuwing. Daarna heeft ontvangst van een rode kaart ook consequenties. De duobak van inwoners die na 1 januari 2009 een rode kaart ontvangen, wordt namelijk niet geleegd.

Via de gemeenterubriek worden inwoners deze week geïnformeerd over de nieuwe maatregel en worden zij nogmaals opgeroepen om afval goed gescheiden aan te leveren. Inwoners die gft-afval willen aanbieden in hun duobak worden erop geattendeerd dat ze moeten zorgen dat het tussenschot tussen de twee compartimenten van de duobak (opnieuw) is/wordt geplaatst.