Hartpatiënten in Diakonessenhuis gaan rustiger de operatie in

10/11/2008 15:26

Diakonessenhuis

Met ontspanningsoefeningen en voorlichting bereidt het Diakonessenhuis Utrecht hartpatiënten voor als zij een openhartoperatie moeten ondergaan. Uit eigen onderzoek is gebleken dat ontspannings- en visualisatieoefeningen in combinatie met voorlichting over angst/stress een gunstig effect hebben. Het Diakonessenhuis behoort daarmee tot de eerste ziekenhuizen in Nederland die de CD Gezonde Verbeelding bij hartoperaties als mind-body techniek opnemen in het zorgaanbod voor hartpatiënten.

Open hartoperaties worden, ondanks significante verbeteringen in de somatische gezondheid en de geringe risico's, door hartpatiënten vaak als stressvol ervaren.

Uit onderzoek, in onder meer de Verenigde Staten, blijkt dat ontspannings- en visualisatieoefeningen aantoonbaar effect hebben op de angst van (hart)patiënten bij een operatie. Bovendien laten deze onderzoeken zien dat er kostenbesparing optreedt: minder postoperatieve pijnmedicatie, sneller herstel, kortere ligduur.

Minder angst en stress

Bij het onderzoek in het Diakonessenhuis kregen patiënten tijdens een groepsbijeenkomst uitgebreide informatie over de aankomende operatie. Zij maakten kennis met ontspannings- en visualisatieoefeningen om beter voorbereid, rustiger en met meer controle de operatie tegemoet te zien. Vervolgens kregen de deelnemers een CD mee met meer ontspanningsoefeningen, die ze thuis of in het ziekenhuis dagelijks konden beluisteren. Zowel het Diakonessenhuis als de patiënten zijn tevreden met het resultaat. De mind-body techniek blijkt een positieve invloed te hebben op het welbevinden van de patiënt. Bij de deelnemende groep is de angst en depressie gereduceerd en is de humor toegenomen. In de controlegroep die geen CD beluisterde was dit niet het geval.

CD Gezonde Verbeelding bij hartoperaties

Het Diakonessenhuis zal de CD blijven verstrekken aan hartpatiënten die een openhartoperatie moeten ondergaan. De operaties zelf vinden plaats in het UMC Utrecht of het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, maar de voor- en nazorg is in handen van de afdeling cardiologie van het Diakonessenhuis.

De CD is binnen dit project ontwikkeld door het Van Praag Instituut in Utrecht en is sinds oktober jongstleden beschikbaar. De CD wordt uitgegeven door Elsevier gezondheidszorg. De proef is financieel mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

.