Overheid moet infrastructurele bouwprojecten juist nu uitvoeren

10/11/2008 16:02

CNV Hout en Bouw

Werkgevers moeten inzetten op vakopleiding

Naar aanleiding van de vanochtend door het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid gepubliceerde cijfers roept CNV Hout en Bouw op juist nu te voorkomen dat werknemers slachtoffer worden van de financiële crisis. De bond ziet hierbij een verantwoordelijkheid voor zowel de werkgevers als de overheid.

Naar verwachting zal de bouwsector na twee jaar weer uit het dal opkrabbelen en juist die periode maakt een andere investering nodig en mogelijk. "In feite is zo'n periode te overzien", zegt voorzitter Arend van Wijngaarden. "Ik begrijp best, dat aan werkgeverszijde nu wordt gedacht aan werktijdverkorting of zelfs ontslagen. Maar als ze daarnaast die twee jaar nu eens gebruiken voor intensieve bijscholing en niet gaan beknibbelen op de vakopleiding, dan creëren ze ook voor zichzelf een veel beter perspectief." Als de sector deze verantwoordelijkheid op zich zou nemen, dan beschouwt CNV Hout en Bouw dat als een steun aan de wervingscampagnes die de laatste tijd zijn opgezet om de instroom in de sector te bevorderen. De bond is overtuigd van deze mogelijkheden, zeker als ook de overheid - voor de bouwsector een belangrijke opdrachtgever - haar verantwoordelijkheid neemt. "In plaats van bouwopdrachten uit te stellen zou de overheid grote infrastructurele werken juist nu naar voren moeten halen", zegt Van Wijngaarden. "Daarmee worden mensen aan het werk gehouden en daarmee biedt ze werkgevers een fundament om ontslagen te voorkomen."

CNV Hout en Bouw sluit met deze ideeën aan bij het eerder door het CNV naar buiten gebrachte standpunt, dat ontslagen zoveel mogelijk moeten worden voorkomen.





http://www.cnvhb.nl

http://www.cnvhb.nl