Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


10 nov 2008

Politie registreert lichte stijging huiselijk geweld

Huiselijk geweld neemt een steeds prominentere plaats in binnen het totaal aan geweldsincidenten. De politiekorpsen registreerden in 2007 bijna 65.000 incidenten van huiselijk geweld, een toename van 3 procent ten opzichte van 2006.

Bij ongeveer 27 procent van alle mishandelingszaken is sprake van geweld in de huiselijke kring. Ook het aantal ambtshalve vervolgde huiselijk geweldzaken (zonder dat er aangifte is gedaan door het slachtoffer) is in 2007 toegenomen. De politie krijgt meer zicht op het huiselijk geweld tegen ouderen. Met de toenemende vergrijzing in Nederland kan verwacht worden dat het aantal oudere slachtoffers (55-plussers) zal toenemen. 5,2 procent van alle slachtoffers is tussen de 55 en 66 jaar en 1,7 procent is ouder dan 66 jaar.

In 2007 waren 3600 kinderen tussen 0 en 18 jaar slachtoffer van huiselijk geweld. Bijna net zoveel jongens (48 procent) als meisjes (52 procent) tussen 0 en 12 jaar zijn slachtoffer van huiselijk geweld. Kinderen tot 18 jaar zijn in 13,6 procent van de incidenten getuige van huiselijk geweld.

Sinds 2004 maakt de Nederlandse politie jaarlijks een analyse van de omvang, aard en kenmerken van huiselijk geweld, de slachtoffers en de verdachten. De vierde jaarmeting, uitgevoerd in opdracht van de politie door Advies- en Onderzoeksgroep Beke, vormt een belangrijke basis voor het programma huiselijk geweld dat door de Raad van Hoofdcommissarissen vorig jaar is verlengd tot 2011.

De Raad van Hoofdcommissarissen zal het nieuwe programmaplan binnenkort vaststellen. Belangrijkste elementen hierin zijn onder andere: aanpak van veelplegers huiselijk geweld, ontwikkelen recidive aanpak in samenwerking met de hulpverlening, implementatie van de nieuwe wet Tijdelijk Huisverbod welke op 1 januari 2009 in werking treedt en het versterken van de wijkscan waarbij adresregie (aanpak door alle ketenpartners per gezin/wooneenheid) wordt ingevoerd.

Bestand

pdf De cijfers van de vierde meting op basis van landelijke politiegegevens is te vinden in Huiselijk Geweld Gemeten. (PDF Document, 445 kB)