Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


10 nov 2008

Samenscholingsverbod in Utrecht blijft nodig

De burgemeester van Utrecht wil opnieuw het samenscholingsverbod inzetten voor jongeren in Kanaleneiland Noord. Het blijft noodzakelijk te investeren in de aanpak van een harde kern van jongeren, die de bewoners veel overlast bezorgen.

Hoewel de criminaliteitscijfers voor Kanaleneiland Noord dalen blijft de veiligheidssituatie uitermate broos. Het aantal signalen bij de politie van overlast door jongeren neemt de afgelopen maanden weer toe. Deze overlast bestaat onder meer uit luidruchtig praten, intimideren en beledigen of bedreigen van voorbijgangers, straatcoaches en politiemensen.

Het nieuwe samenscholingsverbod richt zich specifiek op de jongeren waarvan bekend is dat zij regelmatig overlast veroorzaken of zich schuldig maken aan criminaliteit. De jongeren en hun ouders krijgen persoonlijk een brief, waarin wordt meegedeeld dat het samenscholingsverbod op hen van toepassing is. Deze jongeren mogen zich met niet meer dan vier andere personen tegelijk op de openbare weg bevinden, binnen het gebied in Kanaleneiland Noord waar het samenscholingsverbod geldt.

Tegelijkertijd gaat de gemeente Utrecht met alle partners door met het uitbreiden en versterken van kansen voor jongeren via de aanpak Krachtwijken met onder meer persoonlijke begeleiding richting werk, scholing, zorg en schuldhulpverlening.