Bouw moet duurzame sector blijven

10/11/2008 16:07

FNV Bouw

Goed dat het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid waarschuwt dat de bouw als conjuctuurgevoelige sector te lijden krijgt van de kredietcrisis, vindt FNV Bouw. Maar de bond wil de samenleving niet dieper de put in praten dan nodig is. Daarom: er is wel steun nodig voor de sector, vooral omdat zo'n 9% (inclusief toeleverende bedrijfstakken) van de beroepsbevolking ervan afhankelijk is. Belangrijk is echter dat niet de fout wordt gemaakt dat vakmensen die straks weer hard nodig zijn de straat op vliegen. Daarom pleit FNV Bouw voor tijdelijke maatregelen, zoals een tijdelijke verlaging van btw en steun voor de prachtwijken, met als oogmerk dat de bouw een duurzame sector blijft, waar vakmensen, jong en oud, tot hun recht komen.

De Vogelaarwijken mogen niet op slot gezet worden, vindt FNV Bouw. De maatschappelijke belangen om er inderdaad prachtwijken van te maken, overstijgen de bouwnijverheid maar zijn daar niet los van te zien. Verder vindt de bond ook dat infrastructurele werken moeten doorgaan en eventueel naar voren moeten worden getrokken om daarmee de economie te stimuleren. Ook het voorstel van Bouwend Nederland de btw tijdelijk te verlagen van 19 naar 6% vindt FNV Bouw nuttig. Het kan particuliere eigenaren over de streep trekken om in hun bestaande onroerend goed te investeren. Dat ligt overigens in lijn met de al bestaande verlaagde btw op onderhoud van panden die ouder zijn dan 15 jaar.

Daarnaast wil FNV Bouw echter met nadruk waarschuwen voor het vertrek van vakmensen uit de bouwnijverheid. Dat is het paard achter de wagen spannen. De bouw zal altijd nodig blijven; ook jongeren moeten gestimuleerd worden voor een carrière in de bouw, óók als de economische prognose misschien even wat minder is. Want zodra de conjunctuur aantrekt, zijn er weer veel vakmensen nodig. Die moeten dus nu worden opgeleid. Verder moet de bouwnijverheid blijven investeren in de bestaande vakmensen. En vooral niet vluchten in verdere flexibilisering. FNV Bouw is nog het meest bezorgd over een scenario waarin bedrijven hun uitzendkrachten laten vertrekken, vacatures niet meer opvullen en vervolgens zoveel mogelijk zelfstandigen zonder personeel inzetten. Niets ten nadele van zzp'ers, maar het gevaar ligt op de loer dat aannemers denken dat voor hen geen regels gelden. Op die manier worden zzp'ers vogelvrij verklaard, wat ook hun positie ondergraaft. En tot slot: 'reddingsmaatregelen' moeten niet tot de bouw beperkt blijven; daarvoor verwijst FNV Bouw graag naar het FNV-plan dat vanmiddag wordt gepresenteerd.