ChristenUnie


Wetenschappelijk Instituut
ChristenUnie-waarden als kader voor bioenergie

ChristenUnie-waarden als kader voor bioenergie

bioenergiegroep maandag 10 november 2008 14:53 Het project duurzaamheid vordert gestaag. Het Kort Commentaar over bioenergie mag u begin 2009 verwachten. "Politieke beoordeling van duurzaamheid heeft criteria nodig, per aandachtsgebied specifieker dan die van minister Cramer. Deze publicatie geeft een voorbeeld om vanuit het eigen ChristenUnie-waarden tot bioenergie-criteria te komen.", aldus Rob Nijhoff.

Ook de algemene projectgroep van heel het Duurzaamheidstraject bij het WI stuurt aan op een criteriumkader, te etaleren in een brede publicatie (eind 2009). Deskundige auteurs zullen dan de hanteerbaarheid daarvan op een aantal probleemgebieden illustreren. Om de criteria te relateren aan een ChristenUnie-herkenbaar waardenkader zijn recent de volgende waarden genoemd om duurzaamheid inhoud te geven (geordend als drieslag van biosfeer, mensheid en individu):
* rentmeesterschap in viervoud: flora en fauna, land (-schap & bodemvoorraden), water (-peil & -kwaliteit) en lucht (-kwaliteit & klimaat);

* gelijkwaardigheid van mensen, medemenselijkheid en gerechtigheid/eerlijkheid;

* beschermwaardigheid van het leven, menselijke waardigheid, leefkwaliteit.

Reacties: robnijhoff@christenunie.nl