Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

gezamenlijk persbericht van De Stichste Rijnlanden, gemeente Utrechtse Heuvelrug en provincie Utrecht

Proef met regenwater opvangen in eigen tuin

10 november 2008 - Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de provincie Utrecht starten een proefproject in Driebergen waarbij bewoners regenwater niet langer laten weglopen via de regenpijp, maar via een speciale voorziening in hun eigen tuin opvangen. Bestuurders van de drie partijen inventariseren op 12 november de eerste woning, aan de Oosterlaan in Driebergen-Rijsenburg, op de geschiktheid voor dit zogenaamde `afkoppelen' van regenwater.

Regenwater niet langer in riool

Het regenwater loopt bij de meeste woningen nu nog via de regenpijp naar het riool. Daardoor wordt het vermengd met het vuile afvalwater. Bij hevige regenval raakt het riool bovendien overvol, waardoor vuil rioolwater wordt geloosd op de schone waterlopen uit de sprengen op de Heuvelrug. Door de steeds hevigere buien gebeurt dit de laatste jaren vaker. Als de regenpijpen van de woningen worden aangesloten op een voorziening in de eigen tuin is dit probleem opgelost.

Inventarisatie

Adviseurs van het waterschap zullen daarom in de komende maanden de bewoners bezoeken die mee willen werken. Zij inventariseren de geschiktheid van de woningen om een dergelijke voorziening aan te brengen. De voorzieningen zijn bedoeld om het regenwater in de bodem te brengen en worden op kosten van de gemeente en het waterschap aangebracht. Na aanleg worden de voorzieningen eigendom van de bewoner en krijgt deze de verantwoordelijkheid voor het beheer van de voorziening. Bewoners kunnen zelf bepalen of zij mee willen werken of niet.

Succes met zelfde project in Rhenen

Het waterschap heeft deze aanpak al eerder toegepast. Met de gemeente Rhenen is in twee straten in Elst een vergelijkbaar project opgestart. De deelname van de bewoners is daar dusdanig hoog dat de aanpak nu ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt geĂŻntroduceerd.