Inspectie Verkeer en Waterstaat


Nieuwe categorieën schepen certificaatplichtig met invoering Binnenvaartwet

Nieuwsbericht | 10-11-2008

Op 30 december 2008 wordt de nieuwe Binnenvaartwet van kracht. De Binnenvaartwet is de implementatie van de EU richtlijn 2006/87/EG en vervangt gelijktijdig de huidige Binnenschepenwet (technische voorschriften aan binnenvaartschepen), Wet Vervoer Binnenvaart (toelating tot de markt) en Wet Vaartijden en Bemanningssterkte.

In de nieuwe Binnenvaartwet staat welke schepen op de binnenwateren voorzien moeten zijn van een geldig Certificaat van Onderzoek (CvO) en dat ze niet gebruikt mogen worden op een andere manier dan in het certificaat vermeld staat.

Volgens de EU-richtlijn worden passagiersschepen, drijvende werktuigen en pleziervaartuigen langer dan 20 meter certificaatplichtig. Nederlandse passagiersschepen waren in tegenstelling tot drijvende werktuigen en pleziervaartuigen al nationaal certificaatplichtig. Voor deze categorie wordt het vaargebied uitgebreid.

Op 8 november verzorgde de Inspectie Verkeer en Waterstaat een presentatie over deze nieuwe Binnenvaartwet tijdens een symposium van de Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen (FONV). In deze presentatie werd ingegaan op pleziervaartuigen en historische schepen. Bijbehorende informatie kunt u downloaden door op onderstaande link te klikken.

Meer informatie


* Brief aan FONV
Word-document, 20 kB

* presentatie FONV
Word-document, 44 kB