Gemeente Rotterdam

De vier grote steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben op maandag 10 november aan minister Hirsch Ballin van Justitie het pleidooi 'Een wet tegen huiselijk geweld; overwegingen en bouwstenen' aangeboden. Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. De G4 pleiten voor een wet tegen huiselijk geweld zodat huiselijk geweld beter kan worden aangepakt.

De gemeenten hebben de regietaak in de aanpak van huiselijk geweld. Door het ontbreken van een duidelijk wettelijk kader is er tussen gemeenten te weinig uniformiteit in aanpak en aanbod. Daarnaast kan een gemeente zijn regietaak niet stevig genoeg neerzetten. Nieuwe wetgeving op het terrein van huiselijk geweld moet hier verandering in brengen.

Ook moet de wet de taken en bevoegdheden van de Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld vaststellen. Op dit moment ontbreekt dit volledig. Er zijn door het hele land Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld opgericht maar qua werkwijze en aanbod is elk Steunpunt anders.

Verder willen de gemeenten dat met de nieuwe wet kinderen beter beschermd worden. Zo moet het kinderen als getuige blootstellen aan huiselijk geweld als strafverzwarende omstandigheid worden opgenomen in het strafrecht en dient het Burgerlijk Wetboek te bepalen dat er geen geweld mag worden gebruikt in een partnerrelatie.

De vier grote steden pleiten verder voor rechters of rechtbanken die gespecialiseerd zijn in huiselijk geweld. In onder meer de VS en Canada bestaan die al. Het voordeel hiervan is dat ze veel weten over huiselijk geweld en die kennis in hun oordeel kunnen betrekken.


Bron: Bestuursdienst, 10-11-2008