Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


* Idee VROM: platform voor eigen initiatieven

Taalontmoetingen

08-11-2008

Toespraak van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie bij de afsluiting van het programma Taalontmoetingen van het Oranjefonds op 8 november 2008 in De Fabrique in Maarssen.

Koninklijke Hoogheid, dames en heren,

Wat een eer voor mij om als eerste te mogen feliciteren met de Tom Sebastiaan Gansprijs. Wat een feestelijke bijeenkomst - en wat een bijzondere plek om iets te vieren! Want we hebben ook echt iets te vieren. We zijn zo trots op u. Op al die mensen die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor de 'taalontmoetingen'. U heeft de afgelopen jaren de handen uit de mouwen gestoken om uw steentje bij te dragen aan Integratie. En wie dat doet, zet zich in voor de toekomst van Nederland.

Veel mensen denken: wie in Nederland komt wonen, moet zelf maar zorgen dat hij integreert. Tegen de tijd dat ze net zo goed Nederlands spreken als ik, ga ik wel eens met ze praten.

Maar zo werkt dat niet. Integratie is de verantwoordelijkheid van álle Nederlanders. Als niemand je helpt de taal te spreken, leer je het nooit. Daarom zijn de taalmaatjes zo belangrijk. De taal is de weg die nieuwkomers de Nederlandse samenleving inleidt. Daarmee kunnen ze hun plek vinden in de buurt waar ze wonen. Daarmee kunnen ze ontdekken hoe de school van de kinderen is. Daarmee kunnen ze werk vinden en vrienden om na het werk plezier mee te maken.

De Nederlandse taal verbindt ons allemaal. Dat is niet voor niets de naam van de campagne die mijn ministerie begonnen is. Met die campagne gaan we verder op de weg die u vóór ons bent ingeslagen. We willen autochtone Nederlanders aansporen om taalcoach te worden voor nieuwkomers. Om hen de taal te leren, maar ook wegwijs te maken in onze samenleving. Om hen iets te vertellen over onze geschiedenis, onze gewoonten en iets te laten zien van de stad, van musea, van de bibliotheek.

Ik heb in de anderhalf jaar dat ik nu minister ben heel veel mensen gesproken die zich met moed, doorzettingsvermogen en enthousiasme een weg veroveren naar een nieuw leven in Nederland. Vooral voor de vrouwen, die in het begin vaak doodsbang waren in dat vreemde, koude land, heb ik grote bewondering.

Door mensen zoals u, hier in de zaal, hebben ook die vrouwen een toekomst hier. En hebben we als Nederlanders ook een toekomst met elkaar. Want het begint ermee dat je met elkaar leert praten en daarna leer je elkaar begrijpen.

Vandaag vieren we de afsluiting van het programma Taalontmoetingen maar eigenlijk gaan we er ook meteen weer mee verder. Want het is natuurlijk zonde als alle kennis en ervaring die in de afgelopen jaren met steun van het Oranje Fonds is opgedaan nu verloren gaat. Nu hebben de gemeenten het op zich genomen om door te gaan met deze projecten. Daarvoor zoeken ze duizenden vrijwilligers. Ik stel elf miljoen euro beschikbaar om de gemeenten te helpen die vrijwilligers te vinden, te trainen en te begeleiden.

We gaan dus meteen weer aan de slag!