Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Hulpverleners gestimuleerd om herkomst van jongeren in dossier op te nemen

10-11-2008

Een effectieve en gecoördineerde aanpak door hulpverleners is nodig voor alle probleemjongeren in de Nederlandse samenleving. Daarom zullen hulpverleners worden gestimuleerd om in hun eigen dossiers melding te maken van de herkomst van jongeren, als dat relevant is voor de hulpverlening. Er komt om die reden geen aparte verwijsindex voor Nederlands-Antilliaanse risicojongeren.

Dat heeft minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie vanmorgen bekend gemaakt op de Nederlandse Antillen, na haar gesprek met minister-president De Jongh-Elhage. Nederland laat hiermee zien oog te hebben voor de bezwaren die herhaaldelijk zijn geuit door de Nederlandse Antillen en de Antilliaanse gemeenschap in Nederland.

Om de coördinatie van de hulpverlening aan risicojongeren te verbeteren, werkt minister Rouvoet van Jeugd en Gezin aan een wijziging van de Wet op de Jeugdzorg. Daarin wordt de Verwijsindex Risicojongeren (VIR) geïntroduceerd, een signaleringssysteem voor hulpverleners. De ministers Vogelaar en Rouvoet zijn van mening dat, om effectieve hulpverlening te kunnen bieden, het van belang is dat hulpverleners ook kennis hebben van de herkomst van betrokken jongeren.

Daarom zal worden gestimuleerd dat hulpverleners in hun eigen dossier de herkomst van jongeren vastleggen. "Dat geldt voor alle jongeren van Antilliaans-Nederlandse afkomst, maar ook van Marokkaans-Nederlandse afkomst", aldus minister Vogelaar. Registratie van etniciteit in de Verwijsindex Risicojongeren is daarvoor niet nodig. Als hulpverleners contact met elkaar opnemen met behulp van de VIR, omdat zij aan dezelfde jongere hulp verlenen, kan de ene hulpverlener de andere informeren over de herkomst van de betreffende jongere.

De 21 zogenoemde Antillianengemeenten, die het meest met de Antilliaans-Nederlandse risicojongeren te maken hebben, zullen aansluiten bij de proeftuin met de Verwijsindex Risicojongeren. Daaraan nemen momenteel 41 gemeenten deel. Zes daarvan zijn zogenoemde Antillianengemeenten, er komen er dus nog vijftien bij. Aansluiting bij de proef biedt de mogelijkheid om in de praktijk na te gaan of de Verwijsindex Risicojongeren effectief is. De VIR is bedoeld om de hulpverlening effectiever te maken en de betreffende jongeren een kans te bieden hun talenten te ontwikkelen.