FNV-crisisplan wil positie werknemer versterken

10/11/2008 16:53

FNV Vakcentrale

Een nieuwe en voor werknemers betere overbruggingsregeling naast de al bestaande werktijdverkorting. Het vrij besteedbaar maken van het spaarloon. Een koopkrachtimpuls voor gepensioneerden. En een time-out voor verdere marktwerking in de publieke sector. Het zijn de meest in het oog springende onderdelen van het tienpuntenplan waarmee de FNV de gevolgen van de kredietcrisis voor werknemers wil tackelen. Nederlands grootste vakcentrale gaat het plan inbrengen bij het komende overleg met het kabinet.

Is de aandacht tot nu vooral uitgegaan naar de financiële instellingen, het FNV-plan "Nu investeren in mensen" concentreert zich op de positie van bedrijven en vooral werknemers. Zo moet - om de tijdelijke terugslag het hoofd te bieden - de regeling voor werktijdverkorting op de schop. Een nieuwe overbruggingsregeling die werkgevers en vakbonden voortaan gezamenlijk moeten aanvragen, voorziet niet alleen in inkomen maar ook in een scholingsaanbod. Werkgevers betalen het loon door, maar ontvangen daarvoor een tegemoetkoming uit het WW-fonds. Voorwaarde is dat de werkgever dit 'voorschot' terugbetaalt.

Belangrijk punt in het plan is de positie van uitzendkrachten. In het verlengde van de overbruggingsregeling wil de FNV dat op decentraal niveau afspraken worden gemaakt om een deel van hen in dienst te nemen. Volgens de FNV is er nu sprake van 'doorgeslagen flexibiliteit'. Door de economische terugslag is duidelijk geworden dat de verhouding vast-tijdelijk volkomen zoek is. Door ze in dienst te nemen en onder de overbruggingsregeling te laten vallen, zetten we een belangrijke stap om uitzendkrachten in een betere positie op de arbeidsmarkt te brengen.

Naast de overbruggingsregeling wil de FNV vooral voor kleinere bedrijven regionale 'overbruggingspools' waarbij bedrijven personeel kunnen uitwisselen. Daarnaast besteedt het plan veel aandacht aan scholing. Ook bepleit de FNV oprichting van zogeheten 'mobiliteitscentra' naar voorbeeld van Nedcar. Deze dienen zich te richten op ontslagen werknemers die niet onder de overbruggingsregeling vallen. Zij kunnen in de centra terecht voor bemiddeling, advies en scholing.

Als bestedingsimpuls wil de FNV de spaarloonrekening eenmalig deblokkeren. In totaal staat zo'n 3 tot 4 miljard euro op de rekeningen. Bij een eerdere deblokkering in 2005 werd de helft van de tegoeden opgenomen.

Hoewel geen onderdeel van het tienpuntenplan, meldt de FNV in de toelichting dat zij vasthoudt aan de voorgenomen looneis van 3,5 procent. "Deze koopkrachtverbetering is uiterst cruciaal om vaart te houden in de economische groei en om het vertrouwen van consumenten zo snel mogelijk weer te kunnen herstellen, aldus de FNV.

"Het rotsvaste geloof in marktwerking als oplossing voor alle mogelijke problemen heeft zijn beste tijd gehad", stelt de FNV vast . Daarom is voor de vakcentrale deze financiële crisis aanleiding om de speelruimte en regels flink aan te scherpen. Met name in de zorgsector, het openbaar vervoer, en bij de post. Tot die tijd moet er een time-out gelden voor verdere marktwerking in de publieke sector.

De meeste oplossingen die FNV aandraagt hebben een nationaal karakter. Een aantal zaken dienen volgens Nederlands grootste vakcentrale Europees aangepakt te worden. Het gaat dan om: beter toezicht op de financiële sector, publieke, onafhankelijke ratinginstituten en Europese coördinatie op topinkomens.

Om de innovatie een 'boost' te geven, stelt de FNV voor een commissie Wagner in het leven te roepen. Die werd in de jaren tachtig in het leven geroepen om de Nederlandse industrie een nieuw elan te geven.





http://www.fnv.nl




FNV