Stichting Vluchteling stelt opnieuw 100.000 euro beschikbaar voor Cong

10/11/2008 16:54

Stichting Vluchteling giro 999

Stichting Vluchteling stelt opnieuw 100.000 euro beschikbaar voor DR Congo

Tineke Ceelen: "De vluchtelingen hebben helemaal niets meer."

"Ik ben echt geschrokken", zegt Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, "nu ik hier ben, zie ik dat de situatie veel ernstiger is dan ik dacht. Vlakbij Goma in Kibati zitten zo'n 65.000 vluchtelingen midden in de chaos. De mensen zitten onder afdakjes en tenten van een paar stokken en een stuk zeildoek. Velen van hen zijn al voor de tweede, derde of vierde keer gevlucht. Ze hebben niets meer en zijn doodop.

Bij de distributie van eten en brandhout ging het eerst even mis. Later verliep alles ordelijk tot er ineens mitrailleurvuur klonk. Iedereen rende in blinde paniek weg. Ook Tineke Ceelen moest zich halsoverkop in veiligheid brengen. De weg naar Goma was intussen vol vluchtelingen. Tineke Ceelen: "In de gutsende regen liepen de mensen met wat hen restte in een doek op hun hoofd of droegen ze in een plastic zak bij zich. Kinderen huilden. Iedereen was wanhopig op weg naar Goma."

Gezien de ernst van de situatie heeft Stichting Vluchteling een tweede 100.000 euro vrij gemaakt om de vluchtelingen met eten, water en brandhout te helpen. Giro 999 blijft open staan voor hulp aan de vluchtelingen.





http://www.vluchteling.org