Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

10-11-2008

¤ 7,5 miljoen ondersteunt Amsterdam University College en Honours Programma's

VU en UvA ontvangen Sirius subsidie

De Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam nemen maandag 10 november een Sirius-subsidie in ontvangst. De subsidie ter waarde van ¤ 7,5 miljoen ondersteunt een belangrijk gezamenlijk doel van beide instellingen: de oprichting van het Amsterdam University College (AUC). Het bedrag komt ook ten goede aan de ambitie van de universiteiten om het bacheloronderwijs voor getalenteerde en gemotiveerde studenten verder uit te breiden. Dit behelst naast de oprichting van het AUC ook de verdere ontwikkeling van Honours Programma's.

Minister Plasterk reikt de subsidie uit die bedoeld is voor uitdagende trajecten voor excellente studenten in de bachelorfase. Voor het eerst in Nederland wordt een dergelijke hoeveelheid geld geïnvesteerd in de beste studenten met als doel om het Nederlandse hoger onderwijs een kwaliteitsslag te laten maken op het gebied van excellentiebevordering.

Amsterdam University College

Het Amsterdam University College onderscheidt zich door de focus op excellentie en diversiteit, de interdisciplinaire benadering, de internationale gerichtheid en de relatie met de stad Amsterdam. Er is binnen het engelstalige programma veel aandacht voor de bètawetenschappen en voor academische vaardigheden. Doel van het AUC is om toptalent uit de hele wereld naar Amsterdam te halen. In totaal is er plaats voor 900 studenten, waarvan de helft uit Nederland en de helft uit andere landen.

Honours programma's

De Honours Programma's van VU en UvA bieden een pakket van cursussen waaruit getalenteerde en gemotiveerde studenten een keuze kunnen maken in aanvulling op hun reguliere bachelorprogramma. Het intensieve en interactieve onderwijs in kleine groepen wordt verzorgd door excellente docenten uit verschillende disciplines met buitenlandse gastdocenten. Het onderwijs heeft een interdisciplinair en internationaal karakter en studenten worden op basis van selectie toegelaten.