Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Grote subsidie voor onderzoek naar immunotherapie

Publicatiedatum: 6 november 2008 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research, Onderwijs en opleidingen, Werken bij

Oncologisch onderzoeker dr. Sjoerd van der Burg heeft een subsidie van
1,22 miljoen euro gekregen van de Amerikaanse Wallace H. Coulter Foundation. Hij krijgt het geld voor onderzoek naar standaardisatie van immunomonitoring.

Om de effectiviteit van immunotherapieën tegen kanker te beoordelen is het belangrijk te meten hoe het afweersysteem op de therapie reageert. Laboratoria werken nooit allemaal exact hetzelfde, maar moeten de resultaten van hun metingen wel met elkaar kunnen vergelijken. Hiervoor is standaardiseren een voorwaarde.

Van der Burg werkt als Associate Professor op de afdeling Klinische Oncologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Samen met zijn Duitse collega's Cedrik Britten en Cecile Gouttefangeas leidt Van der Burg al een aantal jaren een consortium dat systematisch werkt aan het harmoniseren van metingen, zodat in elk lab dezelfde uitkomst wordt gemeten. Met het subsidiegeld gaat hij dit onderzoek de komende drie jaar verder uitbouwen.