Novib

Oxfam Novib verwelkomt brede agenda van minister voor OS

Meer daden nodig voor samenhangend beleid Nederland en Europa

Den Haag Oxfam Novib reageert positief op de door minister Koenders aangekondigde modernisering van Ontwikkelingssamenwerking. Het pleidooi van de minister voor brede samenwerking tussen Nederlandse en internationale organisaties, en met andere spelers zoals bedrijfsleven, is terecht, maar in de praktijk gebeurt dit al.

Het streven van de minister om het bereiken van de millenniumdoelen centraal te stellen in het totale regeringsbeleid is zeer gewenst, vooral als het gaat om een eerlijk handelsbeleid en een klimaat-en energiebeleid dat arme landen ondersteunt. Op dit moment schieten de Nederlandse regering en Europa daarin tekort. De bekritiseerde versnippering in de sector valt ook het ministerie zelf aan te rekenen, doordat het in voorgaande jaren zelf de concurrentie tussen organisaties heeft aangewakkerd. Overigens mag het tegengaan van versnippering er niet toe leiden dat de diversiteit en het draagvlak voor de diverse organisaties verloren gaat.

Oxfam Novib directeur Farah Karimi: Het doet me goed om in de plannen van de minister aanbevelingen terug te zien die wij onlangs hebben gedaan in de door het ministerie georganiseerde beleidsdialoog over het medefinancieringsstelsel. Zo pleiten wij ook voor meer samenwerking tussen nationale en internationale organisaties, verantwoording tegenover de doelgroep van hulp, het tegengaan van versnippering en meer maatwerk.

Wij zijn het met de minister eens dat ontwikkelingsorganisaties alleen de armoede niet kunnen oplossen. Milieuorganisaties kunnen ook niet alleen het broeikaseffect oplossen. Ons werk is onmisbaar bij het creëren van voorwaarden, zodat mensen de kans krijgen een zelfstandig bestaan op te bouwen. Maar om de armoede echt op te lossen is een coherent internationaal beleid nodig. Zo gaan door oneerlijke handel de kansen van ondernemende mensen in arme landen verloren. Daarom heeft Oxfam jarenlang de campagne Make Trade Fair gevoerd.

Het gebrek aan politieke wil is nog altijd de belangrijkste blokkade van succes in de armoedebestrijding. Ondanks goede voornemens, ook van voorgangers van deze minister, tot meer coherentie in het overheidsbeleid, werkt het Amerikaanse en Europese handelsbeleid nog steeds in het voordeel van de rijke landen en benadeelt arme boeren en producenten in het Zuiden. Ook in het energiebeleid en het tegengaan van de effecten van klimaatverandering komen de belangen van arme landen steeds weer op de laatste plaats. Ook Nederland streeft bijvoorbeeld nog steeds naar een forse groei van biobrandstoffen, terwijl dat al heeft geleid tot een enorme stijging van de voedselprijzen.

Het is jammer dat de minister om zijn moderniseringsagenda kracht bij te zetten, een ouderwets beeld van ontwikkelingsorganisaties schetst. Farah Karimi: Hij roept op tot dingen die wij al lang doen. Samenwerking met het bedrijfsleven bijvoorbeeld is voor ons al jaren een speerpunt. Zo zitten we met grote internationale bedrijven aan tafel om hun beleid duurzamer te maken, waardoor mensen in het Zuiden onder betere en gezondere omstandigheden kunnen werken en een eerlijk inkomen kunnen verdienen met hun werk.

Oxfam Novib is vooral teleurgesteld over de typering van de ontwikkelingsorganisaties als een hulpindustrie en een gesloten bolwerk, waar samenwerking ontbreekt. Karimi: Oxfam Novib heeft zich al in 1994 aangesloten bij Oxfam Internationaal, juist om het werk van sterke internationaIe partijen in strategische landen te combineren. Naast rechtstreekse hulp, werken de Oxfams samen met zon drieduizend partnerorganisaties in het Zuiden. Met de opzet van Oxfam India dit jaar, en binnenkort Oxfam Mexico, is een nieuwe stap gezet in het overhevelen van zeggenschap naar Zuidelijke landen. Alle projecten van Oxfam Novib in India worden momenteel overgedragen aan Oxfam India.

Over Oxfam Novib
Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.

Bron: Oxfam Novib, 10 november 2008