Ministerie van Defensie

10-11-2008 16:56

NEDERLAND OVERWEEGT BIJDRAGE âATALANTAâ

Van Middelkoop en zijn Franse collega Morin. - Foto: Ministerie van Defensie

Minister Eimert van Middelkoop heeft vandaag na afloop van de Raad voor Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) in Brussel aangegeven dat Nederland volgend jaar mogelijk met een schip deelneemt aan de operatie Atalanta.

Ook zal ons land dan de commandant van de missie leveren. Eerder op de dag keurde de Europese Unie de eerste maritieme EU-missie uit zijn geschiedenis goed. Deze missie moet voedselconvooien beschermen en piraterij in de wateren van Somalië en de Golf van Aden afschrikken.

Van Middelkoop zei het besluit van de EU toe te juichen. âNederland is al langer zeer betrokken bij het probleem met de piraterij voor de kust van Somalië. We zijn dit jaar al met twee fregatten actief geweest om schepen van het World Food Programme te beschermen. Van meet af aan hebben we ons dan ook sterk gemaakt voor een volledige maritieme EVDB-missie om de continuiteit van deze inzet te waarborgen.

Momenteel wordt op verzoek van de EU onder Britse leiding een operatieplan ontwikkeld. Ook ons land schrijft daaraan mee. Op basis daarvan zal het kabinet besluiten tot eventuele deelname. âAfhankelijk van de onder meer de juridische context is Nederland in pricipe bereid in de loop van 2009 een Force Commander en een schip met commandofaciliteiten aanbiedenâ, aldus de minister.