De Nederlandse Bank


DNB geeft pensioenfondsen verlenging termijn indiening herstelplannen

Persbericht

Datum 10 november 2008

De Nederlandsche Bank (DNB) en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben op 10 november overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de pensioensector. Op basis van dit overleg heeft DNB besloten pensioenfondsen uitstel te verlenen ten aanzien van het indienen van herstelplannen tot 1 april 2009. Dit besluit bouwt voort op de oproep van DNB aan pensioenfondsen op 8 oktober j.l. om geen overhaaste beslissingen te nemen.

Nederland kent een robuust pensioenstelsel, gebaseerd op kapitaaldekking. Als gevolg van de kredietcrisis is in de afgelopen maand een verdere verslechtering van de dekkingsgraden van pensioenfondsen opgetreden. Pensioenfondsen dienen in beginsel binnen enkele maanden vast te stellen welke maatregelen nodig zijn om de financiële positie van het pensioenfonds te herstellen. De huidige volatiliteit op financiële markten en de gebrekkige liquiditeit in meerdere relevante deelmarkten maken een goede inschatting van de te nemen maatregelen echter moeilijk. De Pensioenwet biedt voldoende flexibiliteit om recht te doen aan het lange termijn karakter van de pensioenverplichtingen. Tegen deze achtergrond heeft DNB in het kader van artikel 141 van de Pensioenwet besloten pensioenfondsen uitstel te verlenen ten aanzien van de indientermijn voor herstelplannen. Uitgezonderd hiervan zijn fondsen die naar verwachting over onvoldoende herstelvermogen beschikken, dit naar het oordeel van de toezichthouder.

De ontheffing geldt voor zowel korte als lange termijnherstelplannen. Indien de ontheffing wordt verleend, verschuift de indiendatum voor het herstelplan naar 1 april 2009. DNB verwacht van pensioenfondsen die uitstel verkrijgen wel dat deze DNB intussen a tempo op de hoogte houden van relevante ontwikkelingen.