Gemeente Winterswijk


Raad Winterswijk beslist over begroting 2009

10 november 2008

Winterswijk - Op 13 oktober jongstleden heeft het college van burgemeester en wethouders de concept begroting voor 2009 gepresenteerd. In die concept begroting - die loopt tot 2012 - zat nog een gat van ¤ 2,63 miljoen structureel in 2012. Het college heeft een dekkingsvoorstel opgesteld om dit gat te dichten. De raad van de gemeente Winterswijk heeft op 5 en 6 november gesproken over de begroting 2009 en het dekkingsvoorstel. Er is discussie gevoerd over een aantal onderwerpen zoals: de bibliotheek, de onroerendzaakbelasting en de kostenbeheersing. De raad heeft de begroting vastgesteld met een aantal wijzigingen. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder toegelicht.

Kostenbeheersing
Winterswijks Belang heeft een motie ingediend waarin zij het college vraagt om eens per trimester de afwijkingen ten opzichte van de planning te rapporteren. Het gaat hierbij om afwijkingen groter dan 10 % van het budget en groter dan ¤ 25.000, inclusief een korte toelichting per afwijking. Het college heeft aangegeven dat het kan instemmen met deze werkwijze omdat deze aansluit bij de eigen wens om de financiële rapportages inzichtelijker te maken en vinger aan de pols te houden bij het uitvoeren van de afgesproken planning. De motie is unaniem aangenomen.

Jeugdlintje
Het CDA heeft een motie ingediend om een nieuwe gemeentelijke onderscheiding, het jeugdlintje, in te voeren en deze jaarlijks uit te reiken op de internationale dag voor de rechten van het kind. Het college heeft aangegeven dat het sympathiek staat tegenover het voorstel, maar dat een en ander goed voorbereid en geregeld moet worden voordat hier een besluit over genomen kan worden. Het CDA heeft de motie daarop ingetrokken en aangegeven een uitgewerkt voorstel in te brengen in de commissievergadering.

AED's (defibrillatoren) bij sportverenigingen
Het CDA heeft een motie ingediend waarin zij het college verzoekt sportverenigingen te ondersteunen in de bijdrage voor de aanschaf van AED's (automatische externe defibrillatoren) en daar tevens de voorwaarde aan te verbinden dat voor het verstrekken van een AED er voldoende opgeleide vrijwilligers zijn die met een AED kunnen werken en kunnen reanimeren en daarvoor in januari 2009 een voorstel aan de gemeenteraad voor te leggen. Het college heeft aangegeven dat hier op dit moment over wordt gesproken op initiatief van de Veilgheidsregio Noord en Oost Gelderland. Om bestaande processen niet te verstoren heeft het college voorgesteld om een nader voorstel af te wachten. Dit voorstel wordt nog voor de zomer verwacht. Het CDA heeft de motie daarop ingetrokken.

Financiële verslaglegging
De VVD heeft een motie ingediend om een werkgroep samen te stellen die als taak krijgt de diverse financiële rapportages te vertalen naar een gebruikersvriendelijk format. Het college heeft aangegeven dat hiervoor geen aparte werkgroep opgezet hoeft te worden, maar dat het goed te combineren is met al bestaande werkgroepen. Bijvoorbeeld de werkgroep die betrokken is bij de voorbereiding van de begroting. De VVD heeft de motie na deze toezegging ingetrokken.

Strandbad
Winterswijks Belang heeft een amendement ingediend met betrekking tot het strandbad. Bij nader inzien leek het WB beter eerst de finale van de Bank Giro Loterij af te wachten. De fractie heeft vervolgens haar amendement teruggenomen.

Onroerendzaakbelasting
Het college van burgemeester en wethouders heeft in de begroting 2009 een voorstel gedaan om een trendmatige (d.w.z. prijsinflatiecorrigerende) verhoging van de OZB-opbrengst van 3,6% op te nemen. Deze verhoging van de OZB-opbrengst levert jaarlijks ¤ 125.000 extra inkomsten op. Winterswijks Belang heeft een amendement ingediend om de OZB-lastendruk voor de inwoners van Winterswijk in 2009 gelijk te houden aan 2008. Het amendement is aangenomen met 11 stemmen voor (WB en CDA) en 9 tegen (PvdA, VVD en PW). Het college heeft aangegeven dat afhankelijk van de definitie van lastendruk met dit besluit een gat in de begroting ontstaat van ¤ 140.000 structureel. Besloten is nu om in ieder geval de OZB-tarieven niet te laten stijgen. Bij een gelijkblijvende WOZ-waarde betalen inwoners in 2009 dus hetzelfde als in 2008. Op deze manier ontstaat slechts een beperkt gat in de begroting waar in de eerste Berap van 2009 een voorstel voor wordt gedaan.

Bibliotheek
Het college heeft voorgesteld om de rijkssubsidie van ¤ 23.995,- die de gemeente krijgt ter ondersteuning van het bibliotheekwerk per 2009 toe te voegen aan de algemene reserve. De subsidie was destijds bedoeld om de basisbibliotheek te vormen. De basisbibliotheek is in Winterswijk al enkele jaren een feit, dus in die zin heeft de bibliotheek dit bedrag niet meer nodig. Progressief Winterswijk (PW) heeft een amendement ingediend om dit bedrag tot en met 2012 toch uit te blijven keren aan de bibliotheek. Het amendement is aangenomen met alleen de stemmen van WB tegen. WB wilde de subsidie slechts voortzetten tot en met 2009.

Begroting en 2e Berap
De raad heeft de begroting 2009 en de 2e berap 2008 (Bestuursrapportage) vastgesteld onder voorbehoud dat de hierboven genoemde moties en amendementen hierin worden verwerkt. De CDA fractie heeft tegen het vaststellen van de begroting gestemd omdat zij vindt dat het college te grote financiële risico's neemt.

Meer informatie?
De begroting 2009 is na te lezen op de website onder politiek>raad>financiële rapportages. Het verslag van de raadsvergadering vindt u eind november op de website onder politiek>raad>vergaderingen>5 en 6 november.