Friesche Vlag laat het sprookje niet goed aflopen

10/11/2008 17:21

Stichting Natuur En Milieu

Sprookjesbos verhult kap tropisch bos

Als zuivelproducent moet je er eerst voor zorgen dat je het tropisch bos spaart vóórdat je je gaat bezighouden met een Sprookjesbos. Dat vindt Stichting Na-tuur en Milieu die Friesche Vlag hier vandaag op wijst met een parodie op een kleurplatenactie van deze zuivelproducent.

Friesche Vlag hield tot vandaag de kleurplatenactie 'Bedenk je eigen Sprookjesdrink'. Daarin kun-nen deelnemers met een kleurplaat een nieuwe drank voorstellen in het Sprookjesbos. Maar zou er niet eerst eens iets gedaan moeten worden aan de verdwijning van het echte bos? Friesche Vlag gebruikt namelijk onduurzame soja voor het voer van de melkkoeien. Voor de teelt van deze soja wordt tropisch oerwoud gekapt.

Om Friesche Vlag daarop te wijzen heeft Natuur en Milieu afgelopen week een kleurplatentegen-actie gevoerd. Daarin laat ze zien dat consumenten liever het echte bos willen behouden dan een nieuwe sprookjesdrink bedenken die de boskap alleen maar stimuleert. Naast een groep kritische consumenten hebben vier cartoonisten een eigen pak gemaakt om hun zorgen te uiten over het verdwijnen van het tropisch oerwoud.

Natuur en Milieu laat hiermee zien haar campagne tegen het omzagen van tropisch bos voor soja-teelt voort te zetten. Vandaag heeft Natuur en Milieu een dikke envelop met kleurplaten ingezon-den om haar zorg te uiten over de boskap die nog steeds doorgaat. Ze hoopt dan ook dat Friesche Vlag dit - als een sprookje - werkelijk tot een goed einde kan laten komen en dat het echte sprook-jesbos behouden blijft: het tropisch regenwoud!

Waar Friesche Vlag weigert over te gaan op de inkoop van duurzame soja, doet beoogd fusiepart-ner Campina dat al wel. Friesche Vlag zegt na te denken over alternatieven, maar die beperken zich tot het stoppen van de illegale boskap. De legale boskap is helaas minstens zo schadelijk.

De winnaar van deze kleurplatentegenactie zal uiterlijk begin december bekend worden gemaakt.





http://www.zaagselvrij.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor redacties
(