Provincie Noord-Holland

Metropoolregio Amsterdam krijgt internationale erkenning

10-11-2008

Zaterdag 8 november heeft gedeputeerde Ton Hooijmaijers in Sitges, Spanje namens alle bestuurders van de Metropoolregio Amsterdam de internationale 2008 ISOCARP Award for Excellence in ontvangst genomen.

Deze prijs is toegekend aan Metropoolregio Amsterdam/ Amsterdam Metropolitan Area, een samenwerkingsverband dat ervoor gaat zorgen dat de voormalige Noordvleugel van de Randstad uitgroeit tot een op Europese schaal concurrerende metropool.

Metropoolregio Amsterdam strekt zich uit van Uitgeest tot t Gooi en van Zandvoort tot Almere. Er is binnen dit samenwerkingsverband nagedacht over wat er in de regio moet gebeuren om een op Europese schaal concurrerende metropool te worden. Het gaat hierbij om opgaven op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid, werkgelegenheid, kwaliteit van het landschap en duurzaamheid. Dit proces werd geleid door de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

Gedurende een jaar (2007) werden experts en belanghebbenden gevraagd naar hun ideeën. Kinderen tekenden hun toekomstbeeld en buitenlandse keurmeesters gaven hun visie. Alle adviezen en meningen zijn verwerkt. Het resultaat is dat de bestuurlijke afspraken over de vorming van de Metropoolregio Amsterdam door alle deelnemende gemeentes en provincies worden verwerkt in het eigen beleid.

Ton Hooijmaijers: Ik ben er trots op dat dit proces niet alleen voor ons van belang is geweest, maar ook een voorbeeld is geworden voor buitenlandse regios. Deze award is een blijk van internationale erkenning voor onze inspanningen op het gebied van binnenstedelijke herstructurering, de verbetering van de bereikbaarheid binnen de metropoolregio, het gebruik van onze mooie groengebieden rondom de stad en het voorbereiden op klimaatverandering.

De 2008 ISOCARP Award for Excellence is een door vakgenoten wereldwijd erkende prijs en betekent internationale waardering voor Metropoolregio Amsterdam.

ISOCARP is in 1965 opgericht. Het is een internationale vakorganisatie van stedenbouwkundigen en planologen.

Nieuwsredactie