Artsen zonder Grenzen


Onze teams werken door in Noord-Kivu, Congo

10/11/2008 17:27 -- Het geweld in de oostelijke provincie Noord-Kivu houdt nog steeds aan. Artsen zonder Grenzen is op dit moment als enige hulporganisatie nog actief in Rutshuru, en werkt op verschillende locaties in de provincie. Zo'n 52 internationale medewerkers, waaronder artsen, verpleegkundigen en logistieke medewerkers, en honderden Congolese medewerkers bieden noodhulp aan de bevolking.

Nadat vorige week opnieuw hevig werd gevochten in Rutshuru en nabijgelegen dorp Kiwanja is het afgelopen weekend relatief rustig verlopen. Ons team in het Rutshuru ziekenhuis heeft 13 patiënten behandeld voor oorlogswonden en 50 slachtoffers van een verkeersongeluk.

Van Kibirizi en Nyanzale stromen vluchtelingen naar Kanyabayonga, en verder naar Kirumba. In de afgelopen week is het inwonertal van Kirumba ongeveer verdrievoudigd. Mobiele teams hebben afgelopen week 1.351 consulten uitgevoerd in Kanyabonga. Anderen zijn op weg naar Kirumba om daar medische hulp te verlenen. In Kayna heeft het team sinds 27 oktober in totaal 125 patiënten voor oorlogswonden behandeld.

Cholera vormt altijd een gezondheidsprobleem in Noord-Kivu. De bestrijding van cholera en behandeling van patiënten voor deze besmettelijke ziekte vormt een vast onderdeel van veel van onze projecten. Door de recente gevechten hebben mensen een grotere kans om met de cholerabacterie besmet te worden. Ze moeten leven in slechte hygiënische omstandigheden, overvolle kampen en moeten continu vluchten.

Tussen vrijdag en zondag heeft ons team 48 nieuwe patiënten behandeld voor cholera in het behandelcentrum in Kibati, iets ten noorden van Goma. 22 patiënten werden uit voorzorg naar een behandelcentrum in Goma gebracht. In de afgelopen dagen zijn er geen mensen aan de ziekte bezweken. Mobiele teams hebben 50 consulten uitgevoerd in Kibati en zorgen voor schoon water. Afgelopen week werden er in Kayna 13 nieuwe patiënten opgenomen, en van 5 november tot op vandaag behandelden onze teams in een behandelunit in Goma 63 patiënten.

Daarnaast behandelt Artsen zonder Grenzen wekelijks gemiddeld meer dan 60 patiënten in Minova en 70 in Rutshuru. Na gevechten in het gebied hebben we onze patiënten in een cholerabehandelcentrum in Kiwanja naar de behandelunit in het Rutshuru ziekenhuis overgeplaatst. In een behandelunit in nabijgelegen Rubare behandelt ons team sinds begin november 4 tot 10 nieuwe patiënten per dag.

Ten westen van Goma, in en rond Mushake en Karuba, zijn we mobiele hulpposten gestart om gevluchte Congolezen bij te staan. Daarnaast bieden we psychosociale zorg, delen we hulpgoederen uit en zorgen we voor schoon water. In Kirotshe, net ten noorden van het Shasha vluchtelingenkamp gaan we het plaatselijk ziekenhuis ondersteunen. In Kichanga en Mweso, ten noorden van Goma, was het het afgelopen weekend relatief rustig. De teams werken daar, en in Masisi (ten noordwesten van Goma) door.