ABVAKABO FNV

Netwerken anno 2008

Werknemers die tijdens kantoortijden op netwerksites zitten als Hyves, My Space en LinkedIn, zijn waardevol voor bedrijven. Volgens de Britse denktank Demos moeten werkgevers profiteren van het netwerk van hun personeel, dat de werknemers via deze netwerksites opdoen.

Netwerken op de golfbaan of op de tennisbaan is bijna niet meer van deze tijd, vinden de onderzoekers. Vooral jonge professionals zijn steeds actiever op het internet. Juist bij deze mensen zijn de grenzen tussen `sociaal' en `zakelijk' netwerken aan het vervagen. De contacten en de kennis die de werknemer op internet opdoet, gebruikt hij ook voor zijn werk. En daar profiteert het bedrijf weer van.

Natuurlijk loopt een werkgever risico's als hij zijn personeel onbekommerd laat Hyven en LinkedIn-nen. De werknemer kan immers worden weggelokt door een ander bedrijf. "Maar het heeft weinig zin om dergelijke sites dan maar te blokkeren,"zegt onderzoeker Peter Bradwell. "Het oude model waarin de manager volledige controle heeft over zijn mensen is hopeloos achterhaald. Uit ons onderzoek blijkt dat werknemers met meer vrijheid juist hun taken beter uitvoeren."

Overigens zit de zakelijke netwerksite LinkedIn de laatste tijd behoorlijk in de lift. Het aantal inschrijvingen is met 25 procent gestegen sinds de economische crisis in september hard toesloeg. Ook de doorgewinterde netwerkers zijn actiever geworden. Het aantal uitnodigingen dat via LinkedIn werd verstuurd, steeg de afgelopen twee maanden met 15 procent. "Economische problemen en onzekerheid benadrukken het belang van netwerken en het uitwisselen van informatie", aldus directeur Kevin Ayres tegen de Britse krant The Guardian.

Lees meer hierover: Actief op netwerksites